Ez a boros kellék kulcsfontosságú lesz a háztartási készülékből a kellemetlen szagok eltávolításában anélkül, hogy azt teljesen ki kellene tisztítani. A hűtőszekrény az egyik legfontosabb háztartási készülék, mivel alapvető funkciója a következő napokban elfogyasztásra kerülő élelmiszerek tárolása. Azonban gyakran előfordulnak vele problémák, köztük a kellemetlen szagok. Az élelmiszerek keveredése, különösen azoké, amelyek másoknál erősebb illatot árasztanak, okozhatja ezt a problémát, amely egy kevéssé ismert trükkel megoldható.
Kevesen tudják, hogy a parafa képes megszüntetni a hűtőszekrényben gyakran előforduló problémát, a kellemetlen szagokat, köszönhetően abszorpciós képességének. Ez a borokban gyakran megtalálható anyag lehet a megoldás, ezért legközelebb, amikor kinyitja a bort, jobb, ha megőrzi, ahelyett, hogy kidobná.
Az olyan élelmiszerek, mint a hal, rothadó ételekhez hasonló szagot árasztanak, még akkor is, ha ez nem így van. Ez akkor is előfordulhat, ha teljesen légmentesen záródó edényeket használunk, ezért itt jön jól ez a kulcsfontosságú elem: ha egy parafa dugót teszünk a halat tartalmazó edény közelébe, csökkenthető a kellemetlen szag.
Ez azért van, mert a parafa porózus anyag, amely elnyeli a rossz szagokat és a nedvességet. Hatása még fokozható, ha néhány csepp citrommal megpermetezzük, így illatosítva a hűtőszekrény belsejét. Így egy nap alatt eltüntethetjük a rossz szagokat anélkül, hogy nagy erőfeszítéseket tennénk, vagy teljesen kitakarítanánk a hűtőszekrény belsejét.
A halakon kívül más élelmiszerekkel is óvatosan kell bánni, például a fokhagymával, a hagymával és bizonyos sajtokkal. Magától értetődik, hogy a romlott ételek kellemetlen szagot árasztanak, amely a hűtőszekrény kinyitásakor az egész konyhában érezhető.
A parafa egészben elhelyezhető az erős szagú ételek közelében, vagy két-három darabra vágható, és a hűtőszekrény különböző polcaira helyezhető, így megakadályozható, hogy az ételek szaga átterjedjen a többire.
Miért fontos a hűtőszekrény tisztítása?
Annak ellenére, hogy a parafa hasznos lehet az ételekből származó kellemetlen szagok eltávolításában, fontos megjegyezni, hogy a hűtőszekrényt rendszeresen kell tisztítani, mert így nemcsak a kellemetlen szagokat lehet elkerülni, hanem megakadályozható a baktériumok és a penész szaporodása is. Az ételmaradékok, a kiömlött folyadékok és a nedvesség elősegítik a veszélyes mikroorganizmusok megjelenését.
Ezenkívül a tiszta hűtőszekrény meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát, mivel kiküszöböli a keresztszennyeződés lehetőségét. Másrészt a hátsó részen vagy a gumitömítésekben felhalmozódott por ronthatja a motor teljesítményét és növelheti az áramfogyasztást, ezért a megfelelő tisztítás segít csökkenteni az áramszámlát.
A szakértők azt javasolják, hogy 15 naponta vagy havonta alaposan tisztítsuk meg ezt a háztartási készüléket. Ehhez ki kell venni belőle mindent, kihúzni a hűtőszekrény dugóját, és meleg vízzel és szódabikarbónával vagy fehér ecettel meg kell tisztítani a tálcákat, fiókokat, belső falakat és gumitömítéseket.
De nem csak a belső tisztításra kell figyelni, hanem 1-3 havonta különös figyelmet kell fordítani az ajtóra és annak hátsó részére, ahol a rács és a motor található. Végül, ha folyadék ömlik ki vagy romlott ételt találunk, azonnal meg kell tisztítani.