Ez a zöldség, amelynek jótékony tulajdonságait már az ókori Kínában is ismerték, erősíti az immunrendszert és tisztítja a májat. A nyár nem kímél, és amikor a nap kegyetlenül tűz, a hőséget minden lehetséges módon le kell győzni. A gasztronómia sem kivétel: törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és ha enyhíteni szeretnénk a nyári fülledtséget, akkor a legjobb, ha friss termékeket fogyasztunk. A saláta mindig jó választás; és ha úgy döntünk, hogy eredeti módon, frissebb formában és sok hasznos tulajdonsággal készítjük el, akkor kevés zöldség tud versenyezni a rettekkel.
Ezek a kis ropogós gyökérzöldségek számos előnnyel és kulináris tulajdonsággal rendelkeznek, alacsony kalória- és zsírtartalmuk, valamint C-vitamin-, antioxidáns- (például a lutein és a zeaxantin) és ásványi anyagok (különösen kalcium és kálium) tartalmával, ami ezt a zöldséget az örök fiatalság elixírjévé teszi – csak a kertben termesztve.
A retek, amelynek tudományos neve Rapahnus sativus, Ázsiából származik, bár termesztése az egész régi kontinensen elterjedt. A keresztesvirágú vagy káposztafélék családjába tartozik (mint a brokkoli vagy a káposzta), és különböző fajtái vannak: fehér, lila és még fekete is.
Már az ókori Kínában is ismerték jótékony tulajdonságait. Valójában a hagyományos és az ajurvédikus gyógyászatban széles körben használták gyógyító tulajdonságai miatt, amelyek nyersen kétszeresen hatékonyak voltak. Számos tulajdonsága van. Az egyik ezek közül ideális indok a nyári ételekben való felhasználásra: 95%-ban vízből áll, ezért hatékonyan küzd a kiszáradás ellen.
De ez még nem minden. Kiválasztják a méreganyagokat, tisztítják és védik a májat, nagyon alacsony a kalóriatartalmuk (csak 11-16 kalória 100 grammonként) és jól laktatnak, ami elősegíti a fogyást. A C-vitamin és az immunrendszer védelme mellett rostforrások, amelyek serkentik az emésztést és a bélműködést; enyhe vizelethajtó hatásúak és alacsony glikémiás indexűek.
A víz mellett sok káliumot tartalmaznak, amely segít a magas vérnyomás ellen. Az RsAFP2 fehérje jelenlétének köszönhetően gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, ami segít a Candida Albicans ellen. A retekkel a nyár elviselhetőbbé válik.