A mandarin héja: egy kis háztartási kincs, amelyet kevesen használnak ki

Valahányszor valaki mandarint hámoz otthon (bármelyik spanyol konyhában, egész télen), ugyanaz a jelenet ismétlődik: a gyümölcsöt megeszik, a héját pedig gondolkodás nélkül kidobják. Pedig a héj értékes összetevőket tartalmaz, amelyek egy egyszerű mozdulattal a háztartás és a személyes jólét javát szolgálhatják. Száradáskor több C-vitamint, antioxidánsokat és illóolajokat szabadít fel, amelyeket a nap melege még könnyebben hozzáférhetővé tesz egyszerű gyógymódok elkészítéséhez és a szobák illatosításához.

Napon szárítás: a tulajdonságok fokozásának kulcsfontosságú lépése

Aki a héjat a lehető legjobban ki akarja használni, csak ki kell terítenie egy tálcára, és szabad levegőn, közvetlen napfényben hagyni, amíg a nedvességet elveszíti és merevvé válik. Ez a dehidratációs folyamat fokozza mind a tápanyagokat, mind az illatot, így a héj természetes koncentrátummá válik a jótékony összetevőkből. Ha az idő nem engedi, alacsony hőmérsékletű sütőben két-három óra alatt ugyanazt az eredményt érhetjük el, mindig kissé nyitott ajtóval, hogy a levegő cirkulálhasson.

Természetes illatosító, amely elriasztja a rovarokat

Szárítás után a héj könnyen darabokra törik. Elég két-három darabot egy tányérra tenni, és a citrusillat semmilyen spray nélkül semlegesíti a konyhai szagokat és a nedvességet. Ugyanez az illat elriasztja a szúnyogokat és más repülő rovarokat: a héjakat ajtók és ablakok közelében elhelyezve egy kis illatgátat képeznek, amely vegyi anyagok használata nélkül védi a lakást. Így a korábban hulladéknak számító héj egyetlen mozdulattal légfrissítővé és rovarriasztóvá válik.

A mandarin citrusos íze, amely kiemeli a teák és ételek ízét

A szárított héj gasztronómiai sokoldalúsága egy másik erőssége. Pörköltekhez, mártásokhoz vagy tésztákhoz adva édes és frissítő ízt kölcsönöz, amely az alkoholmentes narancslikőrre emlékeztet. A titok a most még koncentráltabb illóolajokban rejlik, amelyek a főzés során felszabadulnak. Az ízek kiemelése mellett a mandarin héjában található antioxidánsok segítik az elkészített ételek jobb tárolását, meghosszabbítva természetes frissességüket.

Hogyan készítsünk teát mandarin héjból

Sokak számára a legkényelmesebb módja a leírt tulajdonságok kihasználásának egy gyors tea. Miután alaposan megmostuk a héjat és meggyőződtünk arról, hogy teljesen száraz, forralunk vizet egy serpenyőben, és hozzáadunk néhány csík héjat. A folyadékot öt percig lassú tűzön kell főzni, hogy az összetevők feloldódjanak. Ezután le kell venni a tűzről, és a keveréket további öt percig állni hagyni, mielőtt leszűrjük. Az eredmény egy aromás, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag tea, amelyet úgy fogyaszthatunk, ahogy van, vagy ízlés szerint édesíthetjük.

Egy egyszerű gesztus, amelynek hatása mindennap érezhető

A héjak megőrzése és szárítása nem igényel különösebb erőfeszítést, viszont megsokszorozza egy otthon már meglévő termék felhasználási lehetőségeit. A szemetes helyett egy tálcát tenni a napra minden mandarinát kettős forrásává teszi: gyümölcsöt élvezhetünk, a héja pedig gondoskodik a környezetről, az egészségről és az asztalról. Így legközelebb, amikor mandarint hámoz, érdemes emlékezni arra, hogy a héja nem hulladék, hanem egy kis kincs, amely arra vár, hogy felfedezzék.

Szofi Contu/ author of the article

Szofi vagyok, hasznos life hackeket és praktikus tippeket írok, amelyek segítenek a mindennapi életben egyszerűbbé tenni a dolgokat!

Szofi lifehack ⚡