UV-robotok, emésztők és szüretelő karok: így termel a Dyson évente 1250 tonna epret Lincolnshire-ben, az Egyesült Királyságban. Robotok havonta 200 000 eper szüretelnek.Anaerob fermentálók energiát és műtrágyát termelnek.Minimális mesterséges fényhasználat, esővízzel öntözés.Éves termelés: 1250 tonna eper.Helyi termesztés = kevesebb közlekedési kibocsátás.A mezőgazdasági hatékonyságra alkalmazott technológia.
A jövő farmjai?
Lincolnshire vidéki szívében, több mint 105 000 négyzetméteres üvegházat épített a Dyson. Ez a hely ad otthont egy automatizált vertikális mezőgazdasági üzemnek, amely egyszerre több mint egymillió eperpalántát képes termeszteni. A tervezés mögött egy vízió áll: a precíziós mérnöki munka és a fenntarthatóság ötvözése, hogy forradalmasítsák az élelmiszer-termelést.
Csúcstechnológia az epertermesztésben
A növények 24 méter hosszú és 5 méter magas forgó kerekeken nőnek, amelyek lassan mozognak, hogy egész nap optimális napfény éri őket. Minden kerék körülbelül 500 kilogrammot nyom, és több sor növényt tart.
UV-sugárzó robotok járják a rendszert, kémiai anyagok nélkül eltávolítva a kórokozókat, míg más robotok hasznos rovarokat, például katicabogarakat vagy parazita darazsakat bocsátanak ki, hogy ökológiai módon irtsák a kártevőket, például a levéltetveket.
Amikor a gyümölcs eléri az optimális érettségi fokát, 16 robotkar gondoskodik a pontos betakarításról. Egy hónap alatt a rendszer 200 000 eper betakarítására képes közvetlen emberi beavatkozás nélkül.
Megújuló energia és zárt ciklus
A rendszer egyik leginnovatívabb eleme az energiaforrása: egy helyszínen telepített anaerob fermentáló. Ez a berendezés a gabonafélékből származó szerves hulladékot biogázzá alakítja, amelyet turbinák meghajtására és villamos energia előállítására használnak. A hőhulladékot az üvegház hőmérsékletének stabilizálására használják.
Ezenkívül a folyamat mellékterméke – az úgynevezett fermentált anyag – tápanyagokban gazdag, és szerves trágyaként visszakerül a mezőkre, így zárt tápanyag- és energiaciklust alkot.
Hatékony víz- és fényfelhasználás
Az öntözőrendszer a 760 méter hosszú üvegház tetejéről gyűjtött esővizet használja fel. Ez a megoldás jelentősen csökkenti az ivóvíz felhasználását és a külső forrásoktól való függőséget.
A világításhoz az üvegház elsősorban a természetes napfényt használja, és csak akkor alkalmaz minimális mesterséges világítást, ha az elengedhetetlenül szükséges, ami csökkenti az energiafogyasztást és megakadályozza a növények fényérzékenységét.
Helyi termelés és kibocsátáscsökkentés
Ennek az infrastruktúrának köszönhetően a Dyson évi 1250 tonna eper termelésére képes az Egyesült Királyságban, így nincs szükség importra a melegebb éghajlatú országokból. Ez a közelség jelentősen csökkenti a nemzetközi szállítással járó CO₂-kibocsátást, javítva a végtermék szénlábnyomát.
A Dyson által javasolt vertikális és automatizált mezőgazdaság radikális változást jelent az élelmiszer-termelésben:
- A rendelkezésre álló teret maximálisan kihasználja, így kevesebb földterületen többet lehet termelni.
- Minimalizálja a természeti erőforrások, például a víz és a műtrágyák felhasználását.
- Csökkenti a peszticidek és gyomirtók függőségét, javítva az ökoszisztéma egészségét.
- Növeli a helyi élelmiszerbiztonságot, decentralizálva és lerövidítve az ellátási láncokat.
- Megkönnyíti az egész éves termesztést, még kedvezőtlen éghajlati viszonyok között is.
- Integrálja a megújuló energiákat, a hulladékot hasznos energiává alakítva és bezárva a tápanyag-körforgást.
Ez a fajta innováció bizonyítja, hogy a technológia és a mezőgazdaság nemcsak összeegyeztethetőek, hanem szinergikusak is, és kulcsszerepet játszhatnak a klímaváltozás és a globális élelmezésbiztonság elleni küzdelemben.