Öko-szakács: „A leggyakoribb hiba a nyári időszakban az élelmiszerek tárolásakor az, hogy műanyag edényekben vagy rosszul lezárt hűtőszekrényben tárolják őket”.

A probléma a magas hőmérsékletben rejlik, amely elősegíti a baktériumok gyorsabb szaporodását. A nyár és a magas hőmérséklet számos előnnyel jár az emberi szervezet számára, de vannak hátrányai is, különösen a táplálkozás területén. Erről Mireya, profi öko-szakács és egészséges ételek receptjeinek szerzője beszélt.

Ezt Instagram-bejegyzésében magyarázta, amelyben kiemelte egy gyakori hibát, amelyet a szakácsok általában elkövetnek ebben az évszakban. „Tudta nélkül tönkreteszi az ételeit!” – így kezdte magyarázó szövegét a szakértő, amelyben részletesen elmagyarázta, hogyan lehet kijavítani ezt a hibát.

De mi köze van a nyárnak és a magas hőmérsékletnek az étkezéshez? Nos, azon túl, hogy számos olyan termék létezik, amely segít felfrissíteni a szervezetet, ez az évszak bizonyos kockázatokat is magában hordoz a táplálkozás szempontjából, különösen az élelmiszerek tárolása terén.

Mi a hiba?

„A nyár hozza a napot, a meleget… és egy nagy problémát a konyhában: az élelmiszerek tárolását” – kezdte magyarázatát a szakértő. A magas hőmérséklet káros hatással lehet ezekre az élelmiszerekre az egészségre nézve, valamint befolyásolhatja azok textúráját, ízét és tápértékét.

A szakács biztosította, hogy „a magas hőmérséklet gyorsítja a baktériumok szaporodását és az élelmiszerek oxidációját”. Ez azt jelenti, hogy lerövidül a tárolási idejük, és sok élelmiszer romlik. Hasonlóan, a szakácsok körében nagyon elterjedt a helytelen tárolási módszer.

„Műanyag edényekben vagy rosszul lezárt hűtőszekrényben tárolják őket.” „Egészségügyi tanácsadóként biztosíthatom, hogy a hűtőszekrény megfelelő szervezése segít a jobb táplálkozásban, a pazarlás elkerülésében és az egészség megőrzésében” – mondta a szakértő.

Milyen megoldást javasol a szakértő ebben az esetben?

Ilyen esetekben a környezetbarát szakács „üvegedényeket szigetelő betétekkel” ajánl. Az ilyen edények használata a műanyag helyett számos előnnyel jár, amelyek közül az első, hogy „nem szennyezi az élelmiszereket” sem a műanyagban található anyagokkal, sem keresztfertőzéssel.

Az üvegedények „jobban megőrzik az ízt és a textúrát”, és „nem szívják magukba a szagokat”. Ezenkívül az ilyen típusú edények „hidegnek, melegnek és hőmérséklet-ingadozásoknak ellenállnak”, ezért nyáron ideálisak élelmiszerek tárolására. Sőt, a szakértő megjegyezte, hogy „könnyen moshatók és újrahasznosíthatók”, ezért „környezetbarátabbnak” nevezhetők.

A szakértő szerint az üveg ideális választás „főtt hüvelyesek, kész saláták, párolt zöldségek és felvágott gyümölcsök” tárolására, többek között. Hasznosak továbbá egy hétre való ételek hűtőszekrényben történő tárolására is, hogy minden nap felhasználhatóak legyenek.

Szofi Contu/ author of the article

Szofi vagyok, hasznos life hackeket és praktikus tippeket írok, amelyek segítenek a mindennapi életben egyszerűbbé tenni a dolgokat!

Szofi lifehack ⚡