Ez az amerikai centenárius úgy véli, hogy magas életkorát és jó egészségét étrendjének, testmozgásának és pozitív gondolkodásmódjának köszönheti.Mindenki hosszú életet szeretne, mert mélyen legbelül mindannyian több időt szeretnénk: szeretni, tanulni, változni, élvezni. Hosszabb élet azt jelenti, hogy láthatjuk gyermekeinket felnőni, elérhetjük céljainkat, élvezhetjük munkánk gyümölcsét és új utakat fedezhetünk fel. Egy ilyen gyors tempójú világban a hosszú élet egyben lehetőséget is jelent arra, hogy nyugodtabban és mélyebben éljünk.
Az orvostudomány fejlődése lehetővé tette azt, ami korábban elképzelhetetlen volt. Az oltásoknak, antibiotikumoknak, fejlett sebészeti beavatkozásoknak és az emberi test jobb megértésének köszönhetően az elmúlt században jelentősen nőtt a világ átlagos élettartama. Azonban nem csak arról van szó, hogy tovább éljünk, hanem arról is, hogy jobban éljünk. Az egészséges hosszú élet titkát talán Roy Cohen, egy 101 éves amerikai gyógyszerész ismeri, aki megosztotta a százévesek titkát.
A Busines Insider portálnak adott nyilatkozata szerint, aki 1922-ben született egy szerény farmon, ahol nem volt folyóvíz és áram, az életben ambiciózusnak kell lenni, ahogy ő is volt, hogy kilábaljon a nyomorból. „Ha valamit elég erősen akarsz, ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben és változásra van szükséged, akkor megtalálod a módját”.
Az első lehetőség egy gyógyszeripari vállalatnál adódott, ahol évi 3900 dollárt keresett. Ez volt az első a három állás közül, amelyet 55 éves karrierje során betöltött (81 évesen vonult nyugdíjba), és végül egy másik vállalat ügyvezető igazgatójaként fejezte be pályafutását. „A gondolat, hogy korán nyugdíjba vonuljak, borzalmas.”
Étrend
Cohen, aki kétszer nősült, miután első házassága alig egy évig tartott, azt mondja, hogy „szellemileg és fizikailag is formában van”, bár sorsa részben szülei génjeiben rejlik, hiszen édesapja 86, édesanyja pedig 90 évesen hunyt el.
Az egészségének megőrzése érdekében az idős úr elmondása szerint mediterrán étrendet követ, amely a tengerparti országokban, például Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és Dél-Franciaországban hagyományos étkezési szokás, és amely szigorú értelemben vett étrendnél inkább egészséges életmód, amely friss ételeket, ősi főzési módszereket és erős társadalmi és kulturális dimenziót ötvöz. „Ha megéhezem, eszek egy darab karfiolt, egy sárgarépát vagy egy piros paprikát. És sok káposztát és salátát eszem.” Kerüli a feldolgozott élelmiszereket és a húst, helyette friss halat, zöldségeket és olívaolajat fogyaszt.Kapcsolódó hírekVírusEgy gyümölcsös tulajdonosai figyelmeztetnek a „csapdára”, amelybe sok szupermarket vásárlói beleesnek.NyárEgy szakértő felfedi a tengerparti emésztési zavarok valós okát: „Ott van a probléma”.
Emellett mindig igyekszik aktív maradni: „Nyilvántartom az összes pénzügyemet. Minden apró részletet elintézek, mielőtt felmerülne. Ez tartja formában az elmémet. A elfoglaltság boldoggá tesz. Az emberek hagyják, hogy a jelentéktelen dolgok elszomorítsák őket. De nem engedheted meg magadnak, hogy állandóan dühös vagy féltékeny legyél.”