A Jackfruit vagy a jak gyümölcs is nagyszerű választás a kalóriabevitel csökkentésére és a zsírbevitel csökkentésére. Nyáron, különösen azokban a régiókban, ahol a mezőgazdaság uralkodik, gyakran rendeznek versenyeket a legnagyobb gyümölcsért. Ezért nem meglepő, hogy a görögdinnye nagyobb, mint a kosárlabda vagy a sütőtök, amely ugyanolyan súlyú, mint a bútorok a nappaliban. Ezek azonban csak kivételek, amelyek kiemelkednek az általános képből.
Indonéziában van egy gyümölcs, amely a kivételeseket normává teszi, mivel súlya általában meghaladja a 35 kg-ot, sőt vannak 50 kg-nál nagyobb rekordok is. A Moraceae családba tartozó jackfruit vagy jak fa a világ legnagyobb gyümölcse, kiváló tulajdonságokkal rendelkezik az emberi test számára.
Bár a jak gyümölcs nem túl népszerű Magyarországon, egyre több piacon jelenik meg. Édes ízű, de enyhén savanyú ízű, hasonló a narancshoz vagy a mangóhoz. Durva, kívülről zöld hajtások borítják, de belül narancssárga vagy sárga szeletekre oszlik, és csirkehús íze van.
Ez utóbbi tulajdonság teszi a jakot kiváló termékké vegánok és vegetáriánusok számára, mivel jó helyettesíti a húsételeket, például hamburgereket vagy kebabokat. Ezenkívül nyilvánvalóan alacsonyabb a kalória és nagyon kielégítő, így jelentősen segít csökkenteni a zsírbevitelt.
A Jackfruit számos antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik a C-vitamin és a fitonutriens tartalom miatt, de kálium, a-vitamin és B6-vitamin forrása is. Az egyik legvonzóbb tulajdonsága azonban az alacsony glikémiás index, ami azt jelenti, hogy segít fenntartani a stabil cukorszintet és megakadályozza az éhségrohamokat az étkezések között.