Tudósok megállapították, hogy az instant kávé fokozott kockázatot jelent a súlyos látásvesztés kialakulására: tanulmány

A megállapítás egy genetikai elemzésen alapuló, a kínai Hubei Orvostudományi Egyetem által vezetett tanulmányból származik.

Genetikai összefüggés az instant kávé és a szem egészség között

A felfedezés egy, a kínai Hubei Orvostudományi Egyetem által vezetett, több mint 500 000 ember genetikai adatainak elemzésén alapuló tanulmányból származik.

Az eredmények statisztikailag szignifikáns összefüggést mutattak az instant kávé fogyasztása és a száraz AMD, a betegség egyik formája, amely fokozatosan rontja a központi látást, kialakulásának kockázata között.

„Eredményeink genetikai összefüggést mutattak az instant kávé fogyasztása és a száraz AMD között. A fogyasztás csökkentése segít csökkenteni a betegség előfordulását” – állította Siwei Liu, a Hubei Orvostudományi Egyetem Shiyan Taihe Kórház Szemészeti Osztályának kutatója.

Az egyik fő oka a visszafordíthatatlan vakságnak

A tudósok szerint a makula degeneráció a világ egyik leggyakoribb súlyos látásvesztés-okozója. Ez az állapot két formában fordul elő:

  • Száraz AMD: a legtöbb esetben ez fordul elő. A retinának a központi részén, a makulában kialakuló rendellenes fehérjefelhalmozódás okozza.
  • Nedves AMD: ritkábban fordul elő, de agresszívebb és gyorsabban progrediál.

A betegség nem okoz teljes vakságot, de megnehezíti a mindennapi tevékenységeket, mint például az olvasás vagy az arcok felismerése. A tünetek kezelés nélkül súlyosbodnak.

Csak az instant kávé, nem az őrölt vagy a koffeinmentes

Következtetéseikhez a kutatók a brit Biobank adatbázisát használták, amely részletes információkat tartalmaz a kávéfogyasztási szokásokról, beleértve a résztvevők kedvenc kávéfajtáját is: instant, őrölt vagy koffeinmentes.

A genetikai elemzés jelentős összefüggést tárt fel az instant kávé fogyasztására való örökletes hajlam és a száraz AMD fokozott kockázata között. Ezzel szemben nem találtak összefüggést a betegség és más kávéfajták, illetve a nedves típusú szemkór között.

Az instant kávéban található specifikus vegyületek lehetnek a felelősek

A szakértők szerint bizonyos, kizárólag az instant kávéban található összetevők magyarázhatják ezt a kockázatot. Említik azokat a vegyületeket, amelyek a gyártási folyamat során keletkeznek, és nem találhatók meg a hagyományos őrölt vagy koffeinmentes kávéban.

Ezek közül a következőket emelik ki:

  • Akrilamid.
  • Oxidált lipidek.
  • Az ipari feldolgozás során keletkező egyéb vegyületek.

A szerzők szerint ezek az elemek negatív hatással lehetnek a szem egészségére.

„Epidemiológiai tanulmányok szerint az AMD világszerte közel 200 millió embert érint, és ez a szám 2040-re várhatóan 290 millióra emelkedik” – írják a Food Science and Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

A kutatás figyelmeztet arra, hogy felül kell vizsgálni a mindennapi szokásokat, különös tekintettel a fogyasztott kávé típusára, figyelembe véve az egyes termékekhez kapcsolódó genetikai kockázatokat.

Szofi Contu/ author of the article

Szofi vagyok, hasznos life hackeket és praktikus tippeket írok, amelyek segítenek a mindennapi életben egyszerűbbé tenni a dolgokat!

Szofi lifehack ⚡