A megállapítás egy genetikai elemzésen alapuló, a kínai Hubei Orvostudományi Egyetem által vezetett tanulmányból származik.
Genetikai összefüggés az instant kávé és a szem egészség között
A felfedezés egy, a kínai Hubei Orvostudományi Egyetem által vezetett, több mint 500 000 ember genetikai adatainak elemzésén alapuló tanulmányból származik.
Az eredmények statisztikailag szignifikáns összefüggést mutattak az instant kávé fogyasztása és a száraz AMD, a betegség egyik formája, amely fokozatosan rontja a központi látást, kialakulásának kockázata között.
„Eredményeink genetikai összefüggést mutattak az instant kávé fogyasztása és a száraz AMD között. A fogyasztás csökkentése segít csökkenteni a betegség előfordulását” – állította Siwei Liu, a Hubei Orvostudományi Egyetem Shiyan Taihe Kórház Szemészeti Osztályának kutatója.
Az egyik fő oka a visszafordíthatatlan vakságnak
A tudósok szerint a makula degeneráció a világ egyik leggyakoribb súlyos látásvesztés-okozója. Ez az állapot két formában fordul elő:
- Száraz AMD: a legtöbb esetben ez fordul elő. A retinának a központi részén, a makulában kialakuló rendellenes fehérjefelhalmozódás okozza.
- Nedves AMD: ritkábban fordul elő, de agresszívebb és gyorsabban progrediál.
A betegség nem okoz teljes vakságot, de megnehezíti a mindennapi tevékenységeket, mint például az olvasás vagy az arcok felismerése. A tünetek kezelés nélkül súlyosbodnak.
Csak az instant kávé, nem az őrölt vagy a koffeinmentes
Következtetéseikhez a kutatók a brit Biobank adatbázisát használták, amely részletes információkat tartalmaz a kávéfogyasztási szokásokról, beleértve a résztvevők kedvenc kávéfajtáját is: instant, őrölt vagy koffeinmentes.
A genetikai elemzés jelentős összefüggést tárt fel az instant kávé fogyasztására való örökletes hajlam és a száraz AMD fokozott kockázata között. Ezzel szemben nem találtak összefüggést a betegség és más kávéfajták, illetve a nedves típusú szemkór között.
Az instant kávéban található specifikus vegyületek lehetnek a felelősek
A szakértők szerint bizonyos, kizárólag az instant kávéban található összetevők magyarázhatják ezt a kockázatot. Említik azokat a vegyületeket, amelyek a gyártási folyamat során keletkeznek, és nem találhatók meg a hagyományos őrölt vagy koffeinmentes kávéban.
Ezek közül a következőket emelik ki:
- Akrilamid.
- Oxidált lipidek.
- Az ipari feldolgozás során keletkező egyéb vegyületek.
A szerzők szerint ezek az elemek negatív hatással lehetnek a szem egészségére.
„Epidemiológiai tanulmányok szerint az AMD világszerte közel 200 millió embert érint, és ez a szám 2040-re várhatóan 290 millióra emelkedik” – írják a Food Science and Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői.
A kutatás figyelmeztet arra, hogy felül kell vizsgálni a mindennapi szokásokat, különös tekintettel a fogyasztott kávé típusára, figyelembe véve az egyes termékekhez kapcsolódó genetikai kockázatokat.