Kémiai szennyezés, riasztó jelentés a láthatatlan ellenségről: 10 élelmiszerből 8 tartalmazza

Kémiai szennyezés, riasztó jelentés egy láthatatlan ellenségről: 8 élelmiszerből 10 tartalmazza A jelentés a kisgyermekek zavaró értékeire összpontosít, akiknek organizmusai sérülékenyek, és akiknek étrendje speciális. Bár nem látható, a kémiai szennyeződés 8-ból 10 élelmiszert érint. Egy új tanulmány szerint a vizsgált termékek több mint 85% – a tartalmaz legalább egy lágyító adalékot. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek műanyag csomagolásból kerülnek az élelmiszerekbe, ami szinte észrevehetetlen szennyeződést okoz az élelmiszerekben.

A jelentés kiemeli, hogy a kisgyermekek aránya különösen aggasztó törékenységük és különleges táplálkozásuk miatt. Az elemzés 109 Magyarországon általánosan fogyasztott élelmiszerfajtát vizsgált (tejtermékek, gabonafélék, hús, hüvelyesek, édességek és bébiételek), és 20 különböző lágyítót azonosított. A felnőttek átlagos napi expozíciója 288 ng / ttkg, ami nem haladja meg az EFSA által meghatározott határértékeket.
Éppen ellenkezőleg, az 1155 ng/kg értéket 1-3 éves gyermekeknél, az újszülötteknél pedig 2262 ng/kg értéket regisztrálták alacsony testtömegük és különleges étkezési szokásaik miatt, például gyermekeknek szánt snackek fogyasztása miatt.
Mely élelmiszerek a leginkább szennyezettek?

A hús a műanyag tartalom tekintetében a lista élén áll, majd gabonafélék, hüvelyesek és édességek következnek. Még az üvegbe csomagolt termékek is szennyezettek voltak, feltehetően a fémfedelek bevonata miatt. A tanulmány vezető szerzője szerint a valós körülmények között „a kisgyermekek az ajánlott mennyiséget meghaladó anyagoknak vannak kitéve”, ami riasztó jeleket ad a fejlődésükre gyakorolt kumulatív hatásokról. Ebben a tekintetben ajánlott elkerülni az élelmiszerek melegítését műanyag vagy üvegtartályokban (sütőben / mikrohullámú sütőben), mivel a hő akár 50-szer is növelheti a toxinok átadását. Másrészt az élelmiszerek melegítéséhez vagy tárolásához válasszon kerámia vagy üvegtartályokat bevonat nélkül, valamint előnyben részesítse a friss vagy ömlesztett termékeket annak érdekében, hogy csökkentse a lágyítószereket tartalmazó csomagolással való érintkezést. A tanulmány arra is figyelmeztet, hogy a jelenlegi európai rendeletek csak az anyagok csomagolásból történő migrációját szabályozzák, de nem korlátozzák a lágyítók jelenlétét az élelmiszerekben.

Szofi Contu/ author of the article

Szofi vagyok, hasznos life hackeket és praktikus tippeket írok, amelyek segítenek a mindennapi életben egyszerűbbé tenni a dolgokat!

Szofi lifehack ⚡