Ha a konyha tisztán tartása önnek is odüsszeai feladatnak tűnik, íme egy több százezres követővel rendelkező instagrammer bevált stratégiája.
Egy felnőtt embernek, aki dolgozik és él, nehéz lehet rendben tartani a házát, de ha van egy helyiség, ahol könnyen katasztrófa történhet, az a konyha: főzés, bevásárlás, étkezés… minden foltos lesz, és rendben tartani, makulátlanul tisztán tartani nehéz feladat.
A hétvégét a takarításra szánja? Az Instagramon Paula Seiton, a takarítás és a rend szakértője megosztja stratégiáját, hogyan lehet takarítani a konyhát és rendben tartani a hét folyamán, néhány egyszerű rutin segítségével, hogy ne hagyjuk magunkat elragadni a káosztól.
Először is, a legfontosabb
Paula egy alapvető tippet ad: a leginkább látható és leggyakrabban használt területekre kell koncentrálni, vagyis a munkalapra és az üveglapra vagy a tűzhelyre. Tehát a terve napi felületi tisztítás, egy ruhával elég eltávolítani a morzsákat és a fröccsenéseket, és máris jelentősen javul a konyha kinézete.
Ezt kiterjeszti a konyha többi részére is: ha nap végén néhány percet szánunk a leggyakrabban használt eszközök elrakására és átnézésére, elkerülhető a káosz.
Olyan mindennapi teendőknél, mint a mosogatás, Paula azt tanácsolja, hogy azonnal mossunk el, miután használtuk az edényeket, és tegyük el a munkalapról azokat a kis konyhai eszközöket, amelyeket nem használunk.
Figyeljen a kis részletekre
Amikor a lényegre koncentrálunk, könnyű megfeledkezni a kisebb dolgokról, és hirtelen rájönni, hogy a konyhai kapcsoló nagyon piszkos. Ezért időnként foglalkozzon a bútorok kilincseivel, fogantyúival, a sütő gombjaival… Paula azt javasolja, hogy fertőtlenítővel átitatott ruhával tisztítsa meg őket a higiénia érdekében.
Egy másik apró részlet, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk, a szemetes. Nem számít, hogy használunk-e szemeteszsákot, mert előbb-utóbb elkoszolódik, és rossz szagok és baktériumok halmozódnak fel benne. Ugyanez vonatkozik a vágódeszkákra és a konyharuhákra is. Paula szerint az ideális gyakoriság hetente egyszer megtisztítani ezeket a kis tárgyakat.
Tisztítsuk meg, öblítsük le és szárítsuk meg
A alapos tisztítás három részből áll: először eltávolítjuk a szennyeződéseket, majd öblítjük le a termékmaradványokat, végül megszárítjuk a felületet a legjobb eredmény érdekében. Használjon megfelelő termékeket és eszközöket, például súrolószivacsot és konyharuhát, valamint mikroszálas kendőt a szárításhoz.
Így elkerülhető a foltok, a termékmaradványok és a megszáradt cseppek kialakulása, és ragyogóbb felületet kapunk. Paula szerint ez a kulcs a professzionális eredményekhez.
Rendszeres rutin
Paula egy sor irányelvet ad a konyha makulátlan tisztaságának megőrzéséhez, de arra buzdít, hogy ne legyünk megszállottak, hanem inkább alakítsunk ki rutinokat és gyakoriságot. A kulcs az, hogy a naptárat a konyha tényleges használatához igazítsuk.
Már láttuk az alapvető eszközöket, mint a vágódeszka vagy a konyharuhák, de be kell jegyezni a naptárba a csempe (háromhavonta) vagy a páraelszívó szűrőinek (havonta egyszer) tisztítását is. Fontos, hogy a zsír, a szennyeződés és a por ne halmozódjon fel, mert ez nemcsak esztétikailag és egészségügyi szempontból kifogásolható, hanem hatással lehet a konyhai készülékek, például a páraelszívó élettartamára is.