Andrea Urizar, dietetikus: „Minél kevesebb cukrot eszel, annál kevesebbet akarsz, mert megváltoznak az ízérzékelőid.”

A WHO azt javasolja, hogy a szabad cukor fogyasztását a napi kalóriabevitel 10%-ára korlátozzuk. A cukor fogyasztásának csökkentése nemcsak az anyagcserének tesz jót, hanem néhány héten belül megváltoztathatja az ízérzékelést és az étkezési szokásokat is. Erre figyelmeztetnek a dietetikusok, akik megjegyzik, hogy az étkezési szokások megváltoztatása valódi hatással van az ízérzékelésre. Az ultra-feldolgozott termékekben gazdag étrend megváltoztatja ízreceptoraink természetes érzékenységét.

Ezt a fiziológiai változást egy táplálkozási szakértő világosan elmagyarázza egy YouTube videóban. A táplálkozási oktatás és a cukorfüggőség fokozatos csökkentése iránti elkötelezettségét tudományos adatokra és érthető példákra alapozza.

A változások a nyelvvel kezdődnek

Minél kevesebb cukrot eszünk, annál kevesebbet kívánunk, mert megváltoznak az ízreceptorok” – állítja a táplálkozási szakértő a videójában. Szerinte „csupán néhány hét alatt megváltoznak az ízreceptorok”, és ha abbahagyjuk a cukorfogyasztást, „visszanyerik természetes érzékenységüket”, ami csökkenti a sós ételek iránti vágyat és a túlzott édesség iránti sóvárgást.

A szakértő szerint a cukor rendszeres fogyasztása „hatalmas, természetellenes változásokat” okoz az ízreceptorokban, ami függőséghez vezet. „Ezért kell kizárni a szervezetünkből” – mondja. Tapasztalatai szerint sokan azt tapasztalják, hogy az egészséges táplálkozásra való áttéréssel a friss termékek önmagukban is ízletesebbé és vonzóbbá válnak.

A cukor elhagyása és a hiányának hiánya

Ha egyszer elkezdünk egészségesen táplálkozni, akkor egészségesen akarunk táplálkozni” – mondja a dietetikus, hangsúlyozva, hogy a feldolgozott élelmiszerek és a cukor „elkezdenek elveszíteni vonzerejüket”. Ez az elképzelés ellentmond a széles körben elterjedt vélekedésnek, miszerint az egészséges táplálkozás folyamatos erőfeszítéseket igényel. A szakértő szerint a valódi változás akkor következik be, amikor a szervezet és az ízreceptorok alkalmazkodnak, és már nem társítják az élvezetet az ultrafeldolgozott termékekkel.

Tudományos bizonyítékokkal alátámasztott üzenete, amely az ízérzékelés neuroadaptációját támasztja alá, megerősíti az ízérzékelés átnevelésének fontosságát, mint a kiegyensúlyozott és fenntartható táplálkozás felé vezető út szükséges lépését. A szakértő szerint ez a stratégia nem kényszerrel, hanem tudatos, fokozatos változási folyamat révén valósítható meg.

Szofi Contu/ author of the article

Szofi vagyok, hasznos life hackeket és praktikus tippeket írok, amelyek segítenek a mindennapi életben egyszerűbbé tenni a dolgokat!

Szofi lifehack ⚡