Indiában egy ősi eszközt használnak, amely nagyszerű segítség a hőség ellen, mivel áram nélkül tartja hidegen a vizet a magas hőmérsékletű területeken. A hűtőszekrény Spanyolországban népszerű háztartási készülék, amely elengedhetetlen az élelmiszerek tárolásához. Ugyanakkor drága és sok energiát fogyaszt, ezért más modern alternatívákat is kitaláltak, például egy olyan találmányt, amely hidegen tartja a sört, és nem fogyaszt áramot, vagy egy másikat, amelynek nincs szüksége világításra.
Vannak régebbi találmányok is, amelyek nyugdíjazhatják a hűtőszekrényt, azt a háztartási készüléket, amelyet Spanyolországban a meleg hónapokban általában használnak, hogy mindig legyen hideg víz a magas hőmérséklet ellen. Ezek a Matka vagy Matki edények.
Ez a találmány Indiában használatos a vidéki területeken, ahol sokkal több, mint dekorációs tárgy. Ezek a fazekak agyagból készülnek, és egy nagyon régi elven alapulnak, hogy elektromos hűtőszekrényként működjenek: a párolgásos hűtés.
Nem használ elektromos áramot
India egy hőség sújtotta ország, ahol a hőmérséklet néha eléri az 52 °C-ot. Az emberek hűsítésére a légkondicionálás és a ventilátorok mellett egy régi ötletet is felhasználnak.
Matka vagy Matki nevű edényeket használnak, amelyeket már évezredek óta használnak az ázsiai országban. Ez a agyagból készült edény vagy fazék formájú találmány, amely jelenleg 15 euróért megvásárolható, és segít leküzdeni a hőséget.
A Matka nem más, mint egy agyagedény, amelyet korábban háztartási hűtőként használtak víz tárolására, és az ázsiai ország minden társadalmi rétegének otthonában megtalálható volt.
Ez az edény nem rendelkezik elektromos csatlakozással, LED-es világítással vagy újratölthető akkumulátorral, így energiát nem fogyasztva hűti a vizet, ami érdekes választás azok számára, akik szeretnének spórolni a háztartási számlákon.
A Matka edények elektromos áram nélkül hűtik a vizet, egyszerűen a természetes párolgásnak köszönhetően. Ezek az eszközök kétféle agyagból készülnek: az elsőt a föld felszínéről, a másodikat pedig több mint 3 méter mélyről ásják ki.
Ezenkívül a Matka edény elkészítése hosszú folyamat (általában legalább 8 napig tart), amelynek során az agyagot vízzel keverik, formázzák, befejezik, csiszolják, szárítják, majd 5 napig kemencében égetik. És bár nagyon régi, léteznek modern modellek is, amelyek csapokkal vannak ellátva.
A víz hűtése egyszerű folyamat, amely párolgás útján történik. Így, amikor a edényt vízzel töltik meg, a víz beszivárog az agyag pórusaiba, és párolgásakor magával viszi a hő egy részét.
Így a Matka edény belsejében lévő víz lehűl. Ennek eredményeként a felhasználók friss vizet tarthatnak a magas nyári hőmérséklet ellen, és szomjukat hűtő nélkül is csillapíthatják.
Az energiaszámlák megtakarítása mellett ez az ősi találmány több helyet hagy a hűtőszekrényben, így több ételt lehet tárolni és frissen tartani, ami érdekes alternatívát jelent.
A Matka edényeket általában csak nyáron használják, és a bennük lévő víz hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet. Ezenkívül ez a termék rokon a földbe ásott öntözőkannáknak, amelyekkel a növényeket öntözik anélkül, hogy vizet pazarolnának.
A titok: a terrakotta
Kétségtelen, hogy a terrakotta a kulcsa ennek az évezredes rendszernek. Ez az anyag könnyen formázható, és az ókor óta az egyik leggyakrabban használt anyag edények, vázák, eszközök és különféle tárgyak gyártásához.
A terrakotta alapvetően agyagból áll, mint formázó anyag, és kis mennyiségű földpátból, amely összetartja a masszát. A porcelántól eltérően a terrakotta gyártási folyamata nem ír elő minimális égetési hőmérsékletet.
Az agyagedényeket a mezőgazdaságban is használták, és ugyanazon a porózus elven alapulva lassan juttatják a vizet a talajba. Ezeket általában a növények tövébe ásják, hogy hatékonyan öntözzenek és ne pazaroljanak vizet. A matka-t pedig általában az asztalra vagy a padlóra teszik otthon.
A egyre gyakrabban előforduló hőhullámok miatt ezek az ősi találmányok és technikák új érdeklődést keltenek a felhasználók körében, mivel kézműves gyártásuknak köszönhetően tartós és javítható termékek.
A modern termékek viszont a hőhullámok hatására megrongálódhatnak. Ezek a fazekak egyszerű alternatívát jelentenek az otthoni túlzott energiafogyasztás korlátozására és a nyári friss vízzel való hidratálásra.
Indiában a Matka ötletét nagyobb dolgok, például tornyok vagy épületfalak készítésére is felhasználják. Az új tervek sok ilyen egymásra rakott agyagedényt használnak, amelyekbe vizet öntenek, és ahogy az kiszárad, lehűti a környező levegőt.