A rendszeres kávéfogyasztás, napi 4-6 csésze 125 ml-es kávé, az öregedési folyamatok miatt kialakuló törékenység kockázatának csökkenésével jár, derül ki az European Journal of Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmányból. A kávéfogyasztást korábban már összefüggésbe hozták az öregedés néhány természetes tünetének kockázatcsökkentésével, például a kognitív funkciók javulásával és a gyulladásos betegségek enyhítésével. Most ez az új kutatás, amely elsőként elemzi a kávéfogyasztás és a törékenység alapjául szolgáló tényezők közötti kapcsolatot, és amelyet a Kávé Tudományos Információs Intézet (ISIC) finanszírozott, az első, amely csatlakozik a területen egyre bővülő ismeretekhez, és a kávé rendszeres fogyasztásának előnyeit vizsgálja hosszú távon.
A tanulmányhoz a kutatók egy hét évig tartó, részletes elemzést végeztek, amelynek során 1161, 55 év feletti felnőttet kérdeztek meg az Amszterdami Longitudinális Öregedési Tanulmány (LASA) keretében.
A kutatás a kávéfogyasztás és a törékenység előfordulása és gyakorisága közötti kapcsolatot vizsgálta. A törékenység állapotát Fried ötkomponensű törékenységi fenotípusa alapján értékelték, amelyet a következő tünetek közül három vagy több jelenléte határoz meg: súlycsökkenés, gyengeség, kimerültség, lassú járás (gyaloglás sebessége) és alacsony fizikai aktivitás.
1. Fő következtetések
A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás alacsonyabb törékenységi kockázattal jár. Ezek az eredmények összhangban állnak az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos véleményével, miszerint napi 400 mg koffein (3-5 csésze kávé) mérsékelt és biztonságos mennyiségnek tekinthető.
2. A kávé hatása a törékenység csökkentésére
A kutatók szerint a kávé törékenységet csökkentő hatása részben a kávé antioxidánsainak tulajdonítható, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást, a szarkopéniát (izomvesztést) és megelőzni az izomkárosodást. A kávé emellett javíthatja az inzulinérzékenység szabályozását és a glükóz felvételét időskorban.
3. További részletek
„A kávéfogyasztás sok ember mindennapi rutinjának alapvető része, és az idő előrehaladtával folyamatosan keresik az egészségük megőrzésének módjait” – mutat rá a tanulmány vezető szerzője, Margreet R. Olthof, az Amszterdami Szabadegyetem Közegészségügyi Kutatóintézetének docense. Eredményeink rávilágítanak a napi kávéfogyasztás és az időskori törékenység kockázatának csökkenése közötti lehetséges jótékony összefüggésre az idősebb népesség körében.”
4. Figyelembe veendő
„A kávéfogyasztás tehát elősegítheti az egészséges öregedést, de fontos, hogy más étrendi beavatkozásokat is vizsgáljunk, hogy az idősek továbbra is teljes életet élhessenek” – zárja a tanulmány.