Sok ember, amint felkel az ágyból, a kávéra gondol. Ez egy olyan ital, amelyre hagyományosan szükségük van, hogy reggel első dolgukként felébredjenek és több energiával vágjanak neki a napnak, vagy mert egyszerűen szeretik az ízét.
Függetlenül az okoktól, az biztos, hogy a kávé a spanyol kultúra része. Annyira, hogy vannak olyanok, akik nem csak egy csészét isznak naponta, hanem többet is, időszakosan (reggel, délután és este).
Ebben a helyzetben érdemes megjegyezni, hogy a napi három csésze kávé fogyasztása szoros összefüggésben áll a jelentős kognitív hanyatlással, amely természetesen gyorsabb a 60 év feletti időseknél, akik már eleve szenvednek ebben a betegségben.
Egy amerikai kutatók által végzett vizsgálatban különböző mennyiségű kávé hatását elemezték a folyékony intelligenciára, amely az absztrakt gondolkodás, a minták felismerése és a logikai gondolkodás kognitív funkcióinak mérőszáma.
1. Logikai magyarázat
A folyékony intelligencia vagy folyékony intelligencia minden olyan mentális képességet jelent, amelyet egy személy előzetes ismeretek nélkül használ új problémák megoldására. Ez magában foglalja az ismeretlen feladatok elemzésének, a logikai gondolkodás alkalmazásának, a fogalmak azonosításának, összekapcsolásának, megoldásának és extrapolálásának képességét.
2. A túlzás hatása
„Ahogy a mondás tartja, a túlzás nem jó. A mérsékelt kávéfogyasztás rendben van, de valószínűleg nem ajánlott túlzásba esni” – nyilatkozta Kelsey R. Sewell, az Advent Health Research Institute kutatója a Medscape orvosi folyóiratnak. És igaza van.
3. Egyszerű eljárás
Úgy tűnik, hogy a kávéfogyasztást három szintre osztották: magas (négy csésze vagy több), mérsékelt (három csésze) és nulla (egy csésze sem). Az idősebb felnőttek esetében, összehasonlítva a magas kávéfogyasztással, a 60 év felettiek, akik soha nem fogyasztottak kávét, és azok, akik mérsékelt mennyiséget fogyasztottak, lassabb csökkenést mutattak a folyékony intelligencia terén.
4. Figyelembe veendő
Mintha ez még nem lenne elég, megállapították, hogy „a mérsékelt kávéfogyasztás védő tényezőként hathat a kognitív képességek romlása ellen”. E kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy napi három csésze kávé fogyasztása ajánlott lehet idősek számára, függetlenül attól, hogy már szenvednek-e valamilyen kognitív képességromlástól.