Élelmiszertechnológus: „Ne tárolja banánt, körtét, almát, paradicsomot és avokádót a hűtőszekrényben, mert ezek klímahőmérsékletre érzékeny gyümölcsök.”

Élelmiszeripari technológus: „ne tárolja a banánt, a körtét, az almát, a paradicsomot és az avokádót a hűtőszekrényben, mert azok éghajlat-érzékenyek.”
Egy Élelmiszerbiztonsági szakértő elmagyarázza, hogy mely gyümölcsöket nem szabad hűtőszekrényben tárolni, ha meg akarjuk őrizni eredeti ízüket és textúrájukat.

Egy élelmiszer-technológus és a tudomány népszerűsítője felrobbantotta a Tiktokot, elmagyarázva, hogy egyes gyümölcsök hűtőszekrényben történő tárolása miért ronthatja teljesen az ízét. Az egyik videóban a szakértő részletesen elmagyarázza, mi az úgynevezett éghajlati gyümölcs, és miért nem szabad hűtőszekrényben tárolni… legalábbis először.
Mik azok az éghajlati gyümölcsök?


Azt is elmagyarázza, hogy az olyan gyümölcsök, mint a banán, a körte, az alma, a paradicsom és az avokádó éghajlati körülmények között termesztett gyümölcsök, ami azt jelenti, hogy a betakarítás után is érik. Ez azért van, mert etilént termelnek, egy földgázt, amely növényi hormonként működik és felgyorsítja az érési folyamatot.
„Ha hűtőszekrénybe helyezi őket, ízük jelentősen romlik” – magyarázza, hozzátéve, hogy a hideg megállítja vagy lelassítja ezt a folyamatot, ami befolyásolja a gyümölcs édességét és textúráját.

Akkor egyáltalán nem kellene őket a hűtőben tartani?

A válasz kétértelmű. „A forró évszakban szinte kötelező a gyümölcsöket hűtőszekrényben tárolni, elsősorban azért, hogy ne romoljanak el” – mondja a szakértő. Tehát, bár ideális esetben az érés során nem szabad hűteni őket, nincs semmi baj azzal, ha az optimális érettség elérése után hűtjük őket, hogy megakadályozzuk a romlást.
A szakértő elismeri, hogy vannak olyan emberek, akik szeretik a hideg gyümölcsöket, ami meglehetősen elfogadható, de emlékeztet: „a tárolási ajánlások egy dolog, a személyes preferenciák egy másik.”

Gyümölcsök éghajlati és nem éghajlati viszonyokhoz.

A gyümölcstárolás sajátosságainak jobb megértése érdekében a technológus két típusba sorolja őket: Klimatikus: betakarítás után érnek. Példák: banán, alma, körte, avokádó, paradicsom. Nem klimatikus: nem érik meg, miután betakarították a fáról. Példák: narancs, mandarin, cseresznye, málna, eper.


Ez az információ nemcsak a tároláshoz, hanem a természetes érés előnyeinek kihasználásához is hasznos. „Az érett banán vagy alma zöld avokádóval együtt tárolható az érési folyamat felgyorsítása érdekében” – mondja a technológus. Ez egy hasznos és egyszerű módja annak, hogy az avokádó pontosan akkor érjen, amikor szüksége van rájuk.
A gyümölcsök keverése felgyorsíthatja romlásukat. Elmondása szerint a nagyon érett gyümölcsök zöldekkel való keverése egy gyümölcstálban gyakori hiba. „Biztos vagyok benne, hogy látta, hogy a gyümölcsök másodpercek alatt elrontódnak” – mondja. Ez azért van, mert a gyümölcsök az éghajlat miatt kölcsönhatásba lépnek az etilénnel, és ha nem figyelsz arra, hogy milyen közel vannak egymáshoz, észrevehetetlenül felgyorsíthatja érésüket (és romlásukat).

@sefifood

¿Qué frutas guardar en la nevera y cuáles no? 🤔 Te lo cuento en este vídeo junto a @Revista Fruit Today No guardes los plátanos en el frigorífico. Ni las peras. Ni las manzanas… Porque son frutas climatéricas. Esto quiere decir que siguen madurando después de ser cogidas del árbol. Producen etileno, un gas encargado de madurar las frutas. Por eso, si las metemos en la nevera, su sabor se reduce bastante. Sin embargo, en épocas calurosas se convierte prácticamente en una obligación eso de guardar fruta en la nevera. Además, hay personas que prefieren la fruta fría, pero esto es una elección personal. Una cosa es lo recomendable desde el punto de vista frutícola, y otra las preferencias de cada uno. Oye, ¿y si existen las frutas climatéricas, existen las que no lo son? Por supuesto, frutas como las cerezas, fresas, frambuesas, melocotones, mandarinas, naranjas o limones se consideran no climatéricas. Estas, una vez que las arrancamos del árbol, no siguen madurando. Cortamos su proceso de maduración en el momento de la recolección. Con esto podemos jugar a nuestro favor, podemos juntar plátanos con aguacates muy verdes, por ejemplo, para acelerar su maduración. También podemos meter frutas muy maduras al frigorífico para cortar su maduración, aunque, como te indicaba al inicio, es probable que perdamos un poquito de sabor. ¿Conocías toda esta info comestible? Comparte si te ha resultado útil 🔄

♬ sonido original – Lo del Comer

Készen vannak a gyümölcsök? Akkor tedd a hűtőbe!
Összefoglalva, gyakorlati tanácsokat ad.”Ha látod, hogy a gyümölcsök elkezdenek romlani, még akkor is, ha nagyon érettek, jobb, ha a hűtőszekrénybe helyezzük őket, és a lehető leghamarabb megesszük őket. Bár kissé elveszítik az ízüket, mindig jobb, mint eldobni őket.”

Szofi Contu/ author of the article

Szofi vagyok, hasznos life hackeket és praktikus tippeket írok, amelyek segítenek a mindennapi életben egyszerűbbé tenni a dolgokat!

Szofi lifehack ⚡