Szofi Bölcsicipő és a bölcsis kor

Öt részes bejegyzés-sorozatunkban bemutatjuk a Szofi cipő öt méretét, mindegyiknek egy-egy bejegyzést szentelve. Szofi cipőink méretei fantázianeveket viselnek, mégpedig az alapján, hogy melyik méretre mi a legjellemzőbb felhasználás. Eddig bemutattuk a Szofi Felfedező méretet a legkisebbeknek, akik még csak kúsznak-másznak, esetleg kapaszkodva felállnak, aztán írtunk a Szofi Első Lépés méretről, amelyet azok a babák hordanak, akik éppen azért hajtanak, hogy megtegyék első önálló lépéseiket. 🙂 A múlt héten pedig bemutattuk a Szofi Totyogó méretet, amely a magabiztosan, egyre nagyobb sebességgel totyogó kisgyermekek hordanak. A mai bejegyzésünk pedig a bölcsis jellel is ellátható Szofi Bölcsicipő méretről szól, illetve ehhez kapcsolódóan a bölcsődés korú, két-három éves kisgyermekekről. 

Mit tud két éves gyermekünk, és mit tanul meg három éves koráig?

Mivel babacipőkkel foglalkozunk, a babákat elsősorban a lábuk és járásuk fejlődése szempontjából mutatjuk be sorozatunkban. 

Mikorra gyermekünk eléri a két éves kort, addigra a lába nagy valószínűség szerint belenő a Szofi Bölcsicipő méretbe. Ekkorra magabiztos lesz a járása, fejlett egyensúlyérzékkel rendelkezik, így már arra is képes, hogy amikor előrehajol valamiért, hogy felvegye, akkor ne bukjon orra. Sokszor guggolva játszik. Már ügyesen lépcsőzik, egyelőre úgy, hogy mindkét lábát ráteszi minden egyes lépcsőfokra. Ezek az ügyes kismanók már a zoknit és a cipőt is képesek egyedül felvenni, így jó esély van rá, hogy Szofi Bölcsicipőjüket sem kell rájuk adni, hanem maguk veszik fel.

Az intenzív fejlődés két és három éves kor között tovább folytatódik. A gyermekek ebben a korban már képesek ügyesen szaladni, páros lábbal felugrani a levegőbe, felmászni a bútorokra, majd onnan ügyesen leugrani. Egy rövid ideig egy lábon állva is képesek megtartani egyensúlyukat, és képesek az útjukba kerülő akadályokat kikerülni. Rövidebb sétákat már egyedül is meg tudnak tenni, és kisebb tárgyakat már át is tudnak ugrani.

A kisgyermekek két-két és fél éves korukra tudnak lábujjhegyen járni. A lábujjhegyen járás, ha nem rendszeres, akkor teljesen normális jelenség, és három éves kor utánra kinövik a gyerekek. Azonban ha nagyon gyakori és/vagy megmarad három éves kort követően is, akkor lehet, hogy rendellenesség van a háttérben. Ekkor érdemes felkeresni egy szakorvost. (A témával egy későbbi bejegyzésben még részletesebben is foglalkozunk.)

A három éves kor felé közelítve csemetéink már ügyesen végig  tudnak menni egy kijelölt, lerajzolt vonalon, és mire elérik a három éves kort, már egy lábon ugrálni és szökdécselni is tudnak. Ekkorra már a lépcsőn is magabiztosabban közlekednek, ráadásul váltott lábbal, az utolsó lépcsőfokról pedig páros lábbal leugranak. Három éves korukban már azt is elvárhatjuk tőlük, hogy a köztes teret átlépjék. A triciklizésben már nagyon ügyesek, képesek a járművet pedállal hajtani.

 

Szofi Bölcsicipő - triciklizés


Milyen játékokkal fejleszthetem a mozgását?

Akár a járás, akár az teljes mozgásfejlődés szempontjából több hasznos játékot is játszhatunk két-három éves gyermekünknek. 

Labdázás

Labdázzunk gyermekünkkel, hogy legyen alkalma megtanulni, hogyan gurítsa a labdát, hogyan kapja el, hogyan rúgjon bele, és hogyan dobjon vele célba.

Táncolás

A gyerekek imádnak táncolni, használjuk hát ki ezt, hogy ez által is fejlesszük mozgáskoordinációjukat, egyensúlyérzéküket, sőt ritmusérzéküket is. 

Lábtorna gyakorlatok

Gyakoroljuk gyermekünkkel a lábujjhegyen járást, a külső, majd a belső talpélen járást, az egy lábon állást és a guggolásban járást is. 

Egyensúlyozás

Akár egy keskeny pallón való egyensúlyozást is kérhetünk gyermekünktől játékos feladatként, de csakis biztonságos környezetet teremtve. Az egyensúlyérzék fejlődése továbbra is nagy jelentőséggel bír.

Manőverezés

Adjunk a kezébe egy kis talicskát, amellyel egy általunk összeállított akadálypályán kell kikerülnie az akadályokat. Nagyon fogja élvezni, közben mozgáskoordinációja játszva fejlődik tovább.

Szaladgálás a szabadban

A mezítláb járás, szaladás továbbra is rendkívül előnyös a kisgyermekek számára, ezért ne korlátozzuk a szabad mozgás iránti vágyukat, hagyjuk, hogy minél többet rohangálhassanak, ugrálhassanak a szabadban mezítláb, persze csak akkor, ha jó meleg és napsütéses idő van. Nem mellesleg ez az állóképességének is jót tesz, és a rengeteg energia levezetésére is ragyogó módszer. 🙂

Szofi Bölcsicipő - Szaladgálás a szabadban

 


 Lábtartási rendellenességek

A szülők gyakran aggódnak gyermekük fura lábtartása, mozgása láttán. Lábtartási rendellenességekről csak két éves kor után beszélhetünk. Hogy miért, elmondja a szakértő az alábbi videóban:

Amennyiben nem indul el a videó, megtekinthető az alábbi linken: Dr. Knoll Zsolt PhD.

Ha két éves kor után is furcsaságot észlelünk gyermekünk járásában, akkor feltétlenül mutassuk meg egy ortopéd szakembernek.


Szofi Bölcsicipő méret

Két-három éves kicsi, önálló felfedezőink már nagyon magabiztosan közlekednek a világban. Ekkor már valószínűleg a Szofi Bölcsicipő méret az, ami elkíséri őket mindenhová, az otthontól a játszóházon át a bölcsiig. Minden méret esetében elmondjuk, hogy – mivel a babák lábának növekedésében igen nagy különbségek lehetnek, csakúgy, mint a fejlődés egyéb területein – ez csak a nagy átlag, és lehet, hogy a Te gyermekednek még a Szofi Totyogó méret lesz megfelelő, de az is lehet, hogy az átlagnál gyorsabban nő a lába, ekkor viszont már a Szofi Ovicipőre lesz szüksége. tehát a Szofi Bölcsicipőre vonatkozó iránymutatás a két-három éves kort illetően csak ajánlás. Ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben mérd le gyermeked lábát, mielőtt cipőt vásárolsz neki, és a talphossza alapján válaszd ki a megfelelő méretet.

A Szofi Bölcsicipő méretet akkor válaszd gyermekednek, ha a talphossza nem haladja meg a 14,5 cm-t. Ha már nagyon közel áll a felső határhoz, a 14,5-15 cm-hez, akkor megfontolandó, hogy esetleg a Szofi Ovicipő méretet válaszd a Szofi Bölcsicipő helyett. Cipőinkhez a zokni vagy harisnya viselése ajánlott, ezért, illetve a láb mozgásához és növekedéséhez szükséges hely miatt legalább 0,6-0,8 cm-t számoljunk rá a talphosszra, és az alapján válasszuk ki a megfelelő belső talphosszú cipőcskét. Mérettáblázatunkat megtalálod a Termékeink aloldalon, de az egyes termékoldalakon is, például a terméktervező program alatt.

Miért ajánljuk a Szofi Bölcsicipő méretet?

Amikor a gyermekeink már stabilan járnak, és sebességük egyre csak növekszik, akkor fontos, hogy biztonságban tudjuk őket. Ennek a biztonságnak fontos része, hogy megfelelő cipőt adjunk a lábukra, ami:

 megvédi őket az elcsúszástól. A Szofi Bölcsicipő puha talpai csúszásgátlók. Érdemes a talpakat időről időre kondicionálni, hogy minél tovább megőrizzék ezt az előnyös tulajdonságukat.

 kényelmesen tudnak benne mozogni. A Szofi Bölcsicipőt úgy alakítottuk ki, hogy kényelmes legyen a gyermekeknek minden helyzetben, az elmélyült játéktól kezdve a fogócskán át a féktelen száguldásig.

 fennmarad a lábukon, nem okoz balesetet azzal, hogy útközben leesik. A Szofi Bölcsicipőn egy gumipánt van a sarokrésznél, ami biztosítja, hogy a cipő a gyermek lábán maradjon, ne essen le semmilyen helyzetben. 

 csökkenti a lábuk izzadását. A Szofi Bölcsicipő jól lélegző bőr alapanyagokból készül, hogy biztosítsa a láb megfelelő szellőzését.

 Ráadásul a Szofi Bölcsicipőre gyermeked bölcsis jelét is választhatod mintának. Ha nem találod a cipőtervező programunk kínálatában, akkor csak vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi megtervezzük Neked és bölcsisednek. 🙂

FONTOS! A Szofi Bölcsicipőt csak benti használatra ajánljuk, és gyógytornász ajánlás alapján javasoljuk naponta fele-fele arányban más cipővel kombinálni. A más cipő alatt kemény talpú, ám rugalmas, hajlékony talpú cipőt értünk, aminek a saroknál megerősített kéregrésze jól tartja a bokát, elöl pedig kellő teret hagy a láb mozgásának.


Segítségre van szükséged?

Ha a méret kiválasztásában segítségre van szükséged, keress minket bátran, szívesen segítünk, hogy gyermekednek kiváló minőségű, kényelmes és biztonságos benti cipője lehessen.


Legyél Te is bejegyzésünk szerzője!

Bölcsis csöppséged van? Sokat tudnál mesélni a bölcsis mindennapokról? Hasznos tapasztalataid, ötleteid vannak, amivel segíthetnél más Anyukáknak? Kérjük, hogy ha van kedved, oszd meg velünk történeteidet, tudásodat, hogy másoknak is hasznára váljon! Akár a poszt alatt, hozzászólásként is megírhatsz egy-egy rövidebb történetet, de ha hosszabb lélegzetvételű mondanivalód van, azt se tartsd Magadban! Írd le, és küldd el nekünk az info@szofibabacipo.hu email címre, és ha illik oldalunk tartalmához, akkor mi közkinccsé tesszük. 🙂 Természetesen a Te jutalmad sem marad el, de ez egyelőre maradjon meglepetés! 🙂