Szofi Felfedező, azaz a legkisebb Szofi méret

Cikkünkben szeretnénk bemutatni a legkisebb Szofi méretet, a Szofi Felfedező fél-egyéves apróságoknak való méretét, és ehhez kapcsolódóan tudnivalókat a mozgásfejlődéssel, különösen a kúszással és mászással, felállással és kapaszkodva járással kapcsolatban, hiszen a Szofi Felfedező méretet a legtöbb baba ebben az időszakban hordja. A nevét onnan kapta, hogy a baba számára ekkor kezd kitárulni a világ, már tud közlekedni kúszva, mászva, kapaszkodva állva, és egyre többet felfedezni a világból.

A mozgások sorrendisége

Mielőtt rátérnénk a kúszással és mászással kapcsolatos információkra, fontosnak tartom megemlíteni, hogy a baba által elsajátított mozgásoknak van egy elméletileg helyes sorrendje és “nagykönyv” szerinti ideje. Hangsúlyozni kell, hogy ezek az időintervallumok nagyon körülbelüliek, minden gyermeknél eltérők lehetnek:

  • Átfordulás – 4-6 hónapos kortól
  • Kúszás – 6-8 hónapos kortól
  • Mászás – 8-10 hónapos kortól
  • Ülés – 8-10 hónapos kortól
  • Állás – 9-11 hónapos kortól
  • Járás 12-15 hónapos kortól

Az sem baj, ha gyermekünk később kezdi valamelyik mozgásformát a fentiek közül. Inkább kezdje később, de ha lehet, menjen keresztül mindegyik fázison.

Az átfordulásnak szükséges megelőznie a kúszást. Az átfordulás előzményei közé tartozik a fej emelése, megtartása, minden irányban történő forgatása, a karok használata és az alkartámasz is. Amikor a babát már nem elégíti ki a háton fekvés, kíváncsi a világra, és az izomzata is felkészült rá, akkor hátról hasra fordul. Az átfordulás tehát a hátról hasra fordulással kezdődik. Ahogy a kicsik a hátukról mindkét irányban hasra fordulnak, tovább erősítik az izmaikat, mígnem képessé válnak arra, hogy megtartsák magukat hason is.

Az újdonsült Anyuka nagyon sokszor hallhatja, hogy olyan gyakran fektesse hasra a babáját, amilyen gyakran csak tudja. Azonban sokkal szerencsésebb, ha a baba magától indítja a mozgásokat, és nem kényszerítjük rá olyanra, amire még nincs felkészülve. Ha mindenképpen szeretnénk segíteni a folyamatot, akkor inkább a hátról hasra fordulást ösztönözzük. Ezt megtehetjük úgy, hogy amikor gyermekünk a hátán fekszik, akkor a szeme előtt mozgatunk egy játékot, amit folyamatosan figyel, követ a szemével, majd a fejével is minden irányba, később pedig – 3-4 hónaposan – megpróbálja megfogni, és ha elég ügyes, akkor ahogy nyúl utána, közben át is fordul, hogy elérje. Amikor mozgatjuk előtte a játékot fel- le, valamint jobbra-balra is, ahogy követi a tárgyat, nyúl érte, rúgkapál a lábával, közben pedig nemcsak az izomzata, de a figyelme is rengeteget fejlődik. Nem érdemes tehát kihagyni ezt a szakaszt a túl gyakori és erőltetett hasra fektetéssel. 

Amikor babánk a hasra fekvésben elfárad, vagy szeretne valamivel játszani, de a támaszkodás miatt nem tud, hiszen szabad kezekre van hozzá szüksége, akkor ez arra ösztönzi, hogy hasról visszaforduljon hátra. Így válik teljessé az átfordulás, melynek minden fázisa jelentősen hozzájárul a kúszáshoz szükséges fejlődéshez: az izomzat erősödésén túl fejlődik a téri tájékozódása, a tapintási érzékelése, és a figyelme, értelmi képességei is. 

A mozgásformák időhatárait minden esetben jobb, ha tágan értelmezzük, és nem esünk kétségbe, ha a mi gyermekünk némi késésben van ahhoz képest. Ha egy 3-4 hónapos baba még nem fordul hátról hasra sem, az már jelzésértékű lehet, és érdemes foglalkozni vele. Ilyenkor sem a hasra fektetés erőltetése az üdvözítő megoldás, sokkal inkább az átfordulást megelőző mozgások gyakorlása a babával. Ezt érdemes szakemberre, például Dévény gyógytornászra bízni. Ha pedig 5-6 hónapos korig sem indul be a hátról hasra forgás, akkor mindenképpen érdemes segítséget igénybe venni. 

Miért fontos a kúszás és a mászás?

Gyakorló Anyukaként valószínűleg nagyon sokszor hallod vagy hallottad annak idején, hogy milyen fontos a kúszás és a mászás a kisbabák idegrendszeri fejlődése szempontjából. A védőnők, a gyermekorvos – remélhetőleg – folyamatosan hangsúlyozzák, hogy milyen fontos, hogy ezek a mozgásformák ne maradjanak ki a csecsemők fejlődése során. Akkor sincs feltétlenül probléma, ha mégis így alakulna, azonban az is tény, hogy bizonyos, később felmerülő problémákat, mint pl. a dyslexiát vagy a dyscalculiát ezen mozgások kimaradására vezetik vissza. 

A kúszás és a mászás olyan elemi mozgásminta, amelyet minden újszülöttnél ki lehet váltani. Szerepük kiemelkedő, nemcsak a már említett idegrendszeri fejlődésben, hanem az érzékszervek, az egyensúly és a mozgáskoordináció fejlődésében is. Ezen kívül a két mozgásforma – szorosan összekapcsolva – megteremti az értelmi képességek alapjait is, így a kúszás és a mászás jó szolgálatot tesz a gondolkodás fejlesztésében is.  Ékes példája ez a testi és idegrendszeri működések együttműködésének, amely megalapozza az intellektus fejlődését. Minél jobb ez az együttműködés, annál magasabb szinten képes működni az intellektus. 

Kúszás

Hogyan kezdődik és mikor?

Inkább a mikor? kérdéssel kezdeném, ami oly sok Édesanyát foglalkoztat, és sajnos gyakran kétségbe ejt. Amikor a babák mozgásfejlődéséről, sőt általában véve a fejlődésükről van szó, akkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden gyermeknek megvan a saját fejlődés üteme, és nem szabad, érdemes elkezdeni az összehasonlítgatást. Saját tapasztalatból is tudom, hogy ez mennyire nehéz, főleg hogy az Anyukák egy jelentős része – tegyük a szívünkre a kezünket, sokszor saját magunk is – szeret büszkélkedni gyermekével… 🙂 A legjobb, amit tehetünk, hogy hiszünk saját gyermekünkben.

Folytatás később…

 


Szofi Felfedző méret

Ez a legkisebb Szofi méret, ami nagyjából fél éves kortól egy éves korig hordható. Többször készítettünk már kisebb, akár négy hónapos babának is Szofi Felfedező cipőcskét, mert babakocsiba, kocsiba, hordozáshoz kiváló, nem esik le a baba lábáról, később pedig felálláskor, a kapaszkodva közlekedéshez is tudja használni. Ugyanakkor, mivel a babák lába eltérő ütemben nő, lehet, hogy a Te 9-12 hónapos babádnak már nem a Szofi Felfedező méret kell majd, hanem a Szofi Első Lépés. A Szofi mérettáblázatban szereplő kor tehát csak egy ajánlás a nagy átlag alapján. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy mindig mérd le gyermeked lábát, és a talphossza alapján válassz neki Szofi cipőt. 

A Szofi Felfedező méretet akkor válaszd gyermekednek, ha a talphossza  kevesebb, mint 10,7 cm. Ha már nagyon közel áll a felső határhoz, a 10,7-11,2 cm-hez, akkor megfontolandó, hogy esetleg a Szofi Első Lépés méretet válaszd a Szofi Felfedező helyett. Cipőinkhez a zokni/harisnya viselése ajánlott, ezért, illetve a láb mozgásához és növekedéséhez szükséges hely miatt legalább 0,6-0,8 cm-t számoljunk rá a talphosszra, és az alapján válasszunk ki a megfelelő belső talphosszú cipőcskét. Mérettáblázatunkat megtalálod a Termékeink aloldalon, de az egyes termékoldalakon is, például a terméktervező program alatt.

Miért ajánljuk a Szofi Felfedező cipőt gyermekednek?

 A Szofi Felfedező cipő kiváló minőségű bőr alapanyagokból készül, hogy bírja a strapát a felállás és kapaszkodva járás időszakában. Ilyenkor a legtöbb gyerek még kúszik-mászik, azonban erre a Szofi cipők csak korlátozott mértékben alkalmasak. A túl sok kúszás és mászás nagyon igénybe veszi még a legtartósabb, valódi bőr anyagokat is, ami az anyag túlzott kopásához, elvásásához vezethet. Ezért igyekezzünk a Szofi Classic cipőben történő kúszás-mászást korlátozni. A Szofi cipők benti használatra vagy kocsiba, babakocsiba valók, ezért ha kintre rá is adjuk a gyermekre, abban semmiképpen ne engedjük kint kúszni-mászni. A kúszás-mászásra külön cipőcskét, a Szofi kúszó-mászó cipőt fejlesztettük ki. Ha azt szeretnéd, hogy a kúszás-mászás során is védje valami az apró lábakat és lábkörmöket, akkor erre az időszakra válaszd a Szofi Crawler kúszó-mászó cipőt, vagy válaszd a Szofi Classic cipő mellé csomagban, még kedvezőbb áron. 

 A felállást követően a vékony, puha talp lehetővé teszi a minél közvetlenebb érintkezést a talajjal, segítve a láb és a talp izomzatának a fejlődését

  A három rétegű talp megfelelő védelmet biztosít az apró lábakra leselkedő veszélyekkel szemben. A külső talpréteg csúszásgátló bőrből készül, biztosítva a baba biztonságát felálláskor és kapaszkodva járáskor. A talp kellően vastag ahhoz, hogy védje a kis lábacskákat a hideg padlón.

 A Szofi Felfedező gumipántja gondoskodik róla hogy a cipőcskék ne essenek le gyermekeink lábáról, így nem zavarja őket a leeső cipőcske mozgás közben, éss az álldogálás és kapaszkodva járás közben ne okozzon balesetveszélyt. 

 A puha, rugalmas talp biztosítja a baba kényelmét minden helyzetben. 

 Ha hajlamos a baba lába az izzadásra – márpedig a legtöbb babáé hajlamos -, akkor megvan a megoldás: a Szofi babacipő jól szellőző, bőr alapanyaga csökkenti az izzadást.


Segítségre van szükséged?

Ha a méret kiválasztásában segítségre van szükséged, keress minket bátran, szívesen segítünk, hogy gyermekednek kiváló minőségű, kényelmes és biztonságos benti cipője lehessen.


Köszönetnyilvánítás

Szeretném megköszönni Kóta-Tóth Tímeának, aki gyógypedagógus, korai fejlesztő, hordozási tanácsadó és a szombathelyi Kincses-Lak Segítő Központ munkatársa, hogy észrevételeivel, tanácsaival segítette, hogy a lehető legszínvonalasabb anyag jusson el a blog olvasóihoz.

A Kincses-Lak Segítő Központban Timi és három munkatársa foglalkozik fejlesztéssel, születéstől az iskolás korig. Ebbe beletartozik a mozgásfejlődés, figyelem, beszéd, magatartás, tanulással kapcsolatos nehézségek, egyéni és csoportos foglalkozások keretében. A Kincses-Lak mellett a Mozgat-Lak pedig az egészséges fejlődésű, 0-3 éves gyermekeknek tart mozgásos foglalkozásokat.