Megfelelő cipőméret: miért olyan fontos?

Megfelelő cipőméret: fontos szempont a cipővásárlásnál

Bár szinte az összes baba egészséges lábakkal születik, mégsem mindegyikük lába fejlődik aztán egészségesen. Talán nem is gondolnánk, hogy ennek fő oka a nem megfelelő méretű és kialakítású cipők viselésében rejlik. Éppen ezért van nagy jelentősége a cipővásárlásnál a gyermek lábméretének megfelelő cipőméret kiválasztására.

A láb egészséges fejlődésének megalapozása

Bár a láb csontozatának és izomzatának, valamint szalagjainak fejlődése hosszan eltart, egészen a gyermekek 16 éves koráig, mégis az egészséges fejlődést az első életévekben tudjuk megalapozni. Ekkor még a puha babalábak minden szempontból nagyon képlékenyek, könnyen alakíthatók. Nem úgy kell őket elképzelni, mint apró felnőttlábakat. Szerkezetükben sokkal inkább a baba fülének vagy orrának porcaihoz hasonló porcok találhatók, amik hosszú évek alatt szilárdulnak, csontosodnak meg.  A babalábak könnyű alakíthatóságában az a jó, hogy ha bármi problémát időben észreveszünk, akkor azon viszonylag könnyen tudunk változtatni. 

A túl kicsi vagy túl nagy cipő káros következményei

Megfelelő cipőméret - soha ne spóroljunk rajta

 

A nem megfelelő méretű cipő rengeteg problémát tud okozni, akár túl kicsi, akár túl nagy. Gondoltad volna, hogy a túl kicsi cipő akadályozhatja a vérkeringést? Vagy hogy felelős lehet a derék- vagy hátfájás kialakulásáért? Sőt sokszor a lúdtalp kialakulásában is  ez a ludas. Ha gyermekünk folyamatosan túl szűk cipőt hord, akkor a lábán előbb-utóbb kialakulhatnak bőrkeményedések és tyúkszem is.  A túl nagy cipő ugyanolyan sok galibát tud okozni, mint a túl kicsi. A legnagyobb probléma az a túl nagy cipővel, hogy akadályozza a láb gördülő mozgását, ami pedig rontja a járás minőségét. Ezért nem éri meg úgy gondolkozni, hogy két-három számmal nagyobb cipőt veszünk gyermekünknek, mert amit megspórolunk rajta anyagilag, azt elveszítjük az egészségén.

A megfelelő cipőméret folyamatos ellenőrzése

A gyerekek lába nagyon gyorsan nő, ezért rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy jó-e még nekik a méret, amit éppen hordanak. Egy hagyományos, kemény talpú cipő esetében erre kb. kéthavonta sort kell keríteni, míg egy puhatalpú cipőnél ennél valamivel ritkábban, akár három-négyhavonta is elég lehet. Ezek azonban csak becslések, hiszen a gyerekek – mint mindenben – abban is nagyon különbözőek, hogy milyen ütemben nő a lábuk.

Árulkodó jelek

Mindenesetre figyeljünk az árulkodó jelekre, elsősorban a piros foltokra a lábukon, melyek előfordulhatnak a láb külső és belső oldalán, a lábujjízületeken, a lábujjhegyeken és a sarokrészen is, attól függően, hogy hol szűk a cipő a gyermeknek. Akkor pedig túl nagy a cipő, hogyha a gyermek lába mellett, oldalt vagy a cipő hátsó részénél, az ujjunk is túl kényelmesen belefér. 

Következő cikkünk

Hamarosan következő cikkünkben arra is adunk tippeket, hogy hogyan mérheted le pontosan gyermeked lábát cipővásárlás előtt.

 

Kedves Vásárlóink, most már mi is a kis családunk Karácsonyára koncentrálunk, így idén már nem teljesítünk megrendeléseket. A webáruházban a 2019. január 2.-ig leadott rendeléseket 2019. január 2.-ától folyamatosan teljesítjük. Kellemes karácsonyi ünnepeket és örömökben gazdag új évet kívánunk szeretettel: Zsófi, Marci, Judit és Balázs :) Bezárás