Barion Pixel

Megfelelő cipőméret: miért olyan fontos?

Megfelelő cipőméret: fontos szempont a cipővásárlásnál

Bár szinte az összes baba egészséges lábakkal születik, mégsem mindegyikük lába fejlődik aztán egészségesen. Talán nem is gondolnánk, hogy ennek fő oka a nem megfelelő méretű és kialakítású cipők viselésében rejlik. Éppen ezért van nagy jelentősége a cipővásárlásnál a gyermek lábméretének megfelelő cipőméret kiválasztására.

A láb egészséges fejlődésének megalapozása

Bár a láb csontozatának és izomzatának, valamint szalagjainak fejlődése hosszan eltart, egészen a gyermekek 16 éves koráig, mégis az egészséges fejlődést az első életévekben tudjuk megalapozni. Ekkor még a puha babalábak minden szempontból nagyon képlékenyek, könnyen alakíthatók. Nem úgy kell őket elképzelni, mint apró felnőttlábakat. Szerkezetükben sokkal inkább a baba fülének vagy orrának porcaihoz hasonló porcok találhatók, amik hosszú évek alatt szilárdulnak, csontosodnak meg.  A babalábak könnyű alakíthatóságában az a jó, hogy ha bármi problémát időben észreveszünk, akkor azon viszonylag könnyen tudunk változtatni. 

A túl kicsi vagy túl nagy cipő káros következményei

Megfelelő cipőméret - soha ne spóroljunk rajta

 

A nem megfelelő méretű cipő rengeteg problémát tud okozni, akár túl kicsi, akár túl nagy. Gondoltad volna, hogy a túl kicsi cipő akadályozhatja a vérkeringést? Vagy hogy felelős lehet a derék- vagy hátfájás kialakulásáért? Sőt sokszor a lúdtalp kialakulásában is  ez a ludas. Ha gyermekünk folyamatosan túl szűk cipőt hord, akkor a lábán előbb-utóbb kialakulhatnak bőrkeményedések és tyúkszem is.  A túl nagy cipő ugyanolyan sok galibát tud okozni, mint a túl kicsi. A legnagyobb probléma az a túl nagy cipővel, hogy akadályozza a láb gördülő mozgását, ami pedig rontja a járás minőségét. Ezért nem éri meg úgy gondolkozni, hogy két-három számmal nagyobb cipőt veszünk gyermekünknek, mert amit megspórolunk rajta anyagilag, azt elveszítjük az egészségén.

A megfelelő cipőméret folyamatos ellenőrzése

A gyerekek lába nagyon gyorsan nő, ezért rendszeresen ellenőriznünk kell, hogy jó-e még nekik a méret, amit éppen hordanak. Egy hagyományos, kemény talpú cipő esetében erre kb. kéthavonta sort kell keríteni, míg egy puhatalpú cipőnél ennél valamivel ritkábban, akár három-négyhavonta is elég lehet. Ezek azonban csak becslések, hiszen a gyerekek – mint mindenben – abban is nagyon különbözőek, hogy milyen ütemben nő a lábuk.

Árulkodó jelek

Mindenesetre figyeljünk az árulkodó jelekre, elsősorban a piros foltokra a lábukon, melyek előfordulhatnak a láb külső és belső oldalán, a lábujjízületeken, a lábujjhegyeken és a sarokrészen is, attól függően, hogy hol szűk a cipő a gyermeknek. Akkor pedig túl nagy a cipő, hogyha a gyermek lába mellett, oldalt vagy a cipő hátsó részénél, az ujjunk is túl kényelmesen belefér. 

Következő cikkünk

Hamarosan következő cikkünkben arra is adunk tippeket, hogy hogyan mérheted le pontosan gyermeked lábát cipővásárlás előtt.