A világ legrosszabb szagú ételének tartják. A surströmming egy tipikus svéd konzerv, amely olyan büdös, hogy a konzervet szabad levegőn kell kinyitni. Ez konzerv hering. A konzervdoboz kinyitásakor rothadt hal szaga árad belőle, és valójában az egyik elkészítési módszer szerint a halat fogyasztás előtt vízben kell áztatni.
A heringet egy-két hónapig hordókban erjesztik, majd konzervdobozokba töltik, hogy az erjedés folytatódjon. Ekkor olyan nagy mennyiségű gáz keletkezik a doboz belsejében, hogy azok deformálódnak. Ezért sok légitársaság tiltja a surströmming konzervdobozok szállítását repülőgépein, mert fennáll a veszélye, hogy felrobbannak.
A titok abban rejlik, hogy a konzervben lévő folyadék olyan baktériumokat tartalmaz, amelyek képesek túlélni a sós lében, és megakadályozzák a hal romlását.
A vasárnap megjelent riportjában a Daily Mail gasztronómiai rovatának újságírója meséli élményeit ezzel az állítólagos svéd gasztronómiai különlegességgel.
Newsletter Buenas Migas
Receptek, éttermek, konyhai trükkök és érdekességek válogatása
„Ez kétségkívül a legundorítóbb és legbűzösebb szag, ami valaha az orromba jutott” – mondja a riporter. „Képzeljék el a legrosszabb fingot, amit valaha tettek, hozzáadva a mosatlan testrészek szagát és a rothadt hal és tengeri moszat bűzét, ami egyes tengeri kikötőkben érezhető” – mondja.
„Ez az a különleges bouquet, ami a halból és a körülötte lévő folyadékból árad, és most az egész kezemet és a kertemet borítja” – mondja.
És az íze? „A svédek ragaszkodnak ahhoz, hogy a surströmming íze kellemes, de ez teljes hazugság” – panaszolja az újságíró. „Bár az íze kissé elviselhetőbb, mint a szaga, mégis rendkívül sós és bűzös, mintha megnyalnád valakinek a lábát egy maraton után” – teszi hozzá képszerűen.
„De a szenvedésem ezzel még nem ért véget: másnap reggel a surströmming szaga még mindig ott lebegett a konyhában, amit a nyári szélcsend csak tovább erősített” – zárul a riport.