A csomagolás felnyitása után rendkívül óvatosan kell eljárni, hogy ne veszítse el ízét és állagát. A kávé az egyik legnépszerűbb ital a reggeli, a csemege vagy az étkezés után. Azonban frissességének megőrzése érdekében megfelelő tárolásra van szükség.
Az őrölt kávé eredeti csomagolása általában papír vagy műanyag, és nem nyújt megfelelő védelmet a levegő, a nedvesség és a fény ellen, amelyek gyorsan ronthatják a minőségét.
Miért nem szabad a kávét az eredeti csomagolásában tárolni?
A csomagolás felnyitása után az oxigén a kávé legnagyobb ellensége, mivel gyorsítja az oxidációt, és a kávé elveszíti jellegzetes ízét és illatát.
A szakértők azt javasolják, hogy a frissességének megőrzése érdekében az őrölt kávét légmentesen záródó edényben tároljuk.
Hol tároljuk az őrölt kávét és miért
A légmentesen záródó üveg- vagy rozsdamentes acél edények ideálisak, mivel megvédik a kávét a levegőtől és a nedvességtől. Emellett fontos, hogy az edényt hűvös és sötét helyen, közvetlen napfénytől távol tároljuk.
Ügyeljen arra is, hogy ne hagyja az őrölt kávét gyenge záródású zacskókban, mivel ezek nem zárnak teljesen, és levegő és nedvesség juthat be.
Másrészt, bár sokan úgy gondolják, hogy a hűtőszekrény vagy a fagyasztó is alkalmas hely lehet a kávé tárolására, az igazság az, hogy ez a döntés teljesen ronthatja a kávé minőségét. Ennek oka a készülék hőmérséklet- és páratartalom-változásai, amelyek megváltoztathatják a kávé ízét.