Amikor barátainkkal ünnepelünk, és a borosüvegek dugói kezdenek felhalmozódni, sokan hajlamosak azonnal kidobni őket. Ha azonban újrahasznosított olajban, amelyet már többször használtunk sütéshez, tároljuk őket, és hagyjuk állni, akkor ideális tüzelőanyagokká válhatnak a tűz meggyújtásához vagy akár a barbecue-hoz.
1. Egyszerű trükk
Ezt az eredeti ötletet néhány hónappal ezelőtt osztotta meg Marta, egy katalán influencer, aki forradalmasította a hulladék újrahasznosítását. Instagram-profilján megmutatja követőinek, hogyan lehet boros- és pezsgősüveg dugóiból valódi, természetes öngyújtókat készíteni.
A dugó használata kandallóban vagy barbecue-ban nagyon elterjedt azok körében, akik már rendelkeznek tűzgyújtási tapasztalattal, de van egy módszer, amellyel még hatékonyabbá tehetők.
2. Olajtechnika
Először össze kell gyűjteni a boros dugókat, majd egy edénybe kell tenni őket újrahasznosított növényi olajjal, amelyet általában gond nélkül kidobnak. Miután a dugók jól átáztak és néhány órán át álltak, az üzemanyag bármikor felhasználható.
Kreatív megközelítéssel a „szemét” nagy része második életre kelhet, és ha ehhez nem kell vegyszereket használni, mint például gyújtófolyadék, az még jobb.
3. A dugók egyéb felhasználási lehetőségei
A közösségi médiában nemcsak ilyen trükköket találhatunk, hanem kézműves projektek, díszek vagy, ahogy néhány vállalat megmutatta, a dugók felhasználása a divatiparban is.
Nemcsak el kell kerülni a termékek pazarlását, hanem át kell gondolni, hogy mire lehet őket felhasználni, miután betöltötték alapvető funkciójukat.