Az acél edényekhez bármilyen súrolószivacs használható, mert nem kell attól tartani, hogy a tapadásgátló réteg leválik, de a megfelelő súrolószivacs kiválasztása jelentősen megkönnyítheti a munkát.A rozsdamentes acélból készült edények és serpenyők egyre gyakoribbak a háztartásokban, a professzionális konyhákban pedig a leggyakrabban használtak.Ennek az anyagnak az előnyei, mind a főzés, mind az egészség szempontjából, egyre több embert késztetnek arra, hogy eldobják régi teflon serpenyőiket, és áttérjenek a tapadásmentes serpenyőkre.A rozsdamentes acél előnye, hogy nem reagál az élelmiszerekkel – bár egyes sók fehéres foltokat hagyhatnak, amelyek eltávolításához egy kis súrolószivacsra van szükség –, és könnyen tisztítható, mert nem rozsdásodik.Egy másik nagy előnye a teflonnal szemben, hogy bármilyen súrolószivaccsal tisztítható, beleértve a híres acélszivacsokat is.Ha valami a serpenyőhöz ragad, akkor annyit kaparhatunk, amennyit csak kell, hogy eltávolítsuk a foltot. Ez rendben van, de van valaki, aki szeret egy ideig a serpenyőt súrolni?A acélszálas súrolószivacsok valóban hatékonyak a serpenyő aljára ragadt foltok vagy a hozzátapadt ételmaradékok eltávolítására, de használatuk nagyon kényelmetlen.Ha nem vagyunk hozzászokva a kesztyűs súroláshoz, akár fájdalmas is lehet, mivel a vékony fém szálak gyakran vágásokat és karcolásokat okoznak a bőrünkön.
A professzionális konyhákban használt súrolószivacsok
A professzionális konyhákban, ahol nem használnak súrolószivacsokat, mert szálakat engedhetnek, amelyek szennyezhetik az ételt, más típusú súrolószivacsokat használnak, amelyek sokkal kényelmesebbek, tartósabbak, és némelyik még hatékonyabb is.Egy séf ajánlotta nekem évekkel ezelőtt, hogy az acél edényeket ragyogóan tisztán tartsa a szivacsok és a drótkefék.Nagyon tartósak, gyorsan száradnak minden használat után, minimalizálva a baktériumok szaporodását.Nem hagynak nyomot és nem karcolnak, még kesztyű nélkül sem. Mindkettő szárazon és nedvesen is használható, előbbi esetben erősebb súroló hatást érve el.Nemcsak kényelmesebbek a használatuk, de jobban eltávolítják a szennyeződéseket, mint a híres „nanas”, és nem veszélyesek az ujjainkra, mivel nincsenek hosszú drótszálak, amelyekkel megvághatjuk magunkat.Egy másik ilyen súrolószivacs a csiszolószivacs, amely egyfajta mágikus „radír”, amelyet különböző szemcseméretű csiszolóanyaggal borítottak.Párhuzamos téglatest alakja könnyű fogást biztosít, rugalmas magja pedig minden zugba eljut.
Nagyon piszkos dolgok, például megégett zsíros edények vagy más acélfelületek tisztítására használják. Általában egyszer használatosak.
A csiszolószivacs alternatívája, amely ráadásul újrafelhasználható és nagyon kényelmes otthoni használatra, az utóbbi időben népszerűvé vált mosolygós arcú súrolószivacs.Működésük kissé furcsa, mert hideg vízben merevek maradnak, és hatása hasonló a csiszolóhoz, meleg vízben pedig lágyak lesznek, és inkább hasonlítanak egy súrolószivacsra, de könnyebbek, mint a drótosak.
Hogyan tisztítsunk meg egy acél edényt vagy serpenyőt, hogy ragyogó legyen
Az első lépés a szappan kiválasztása, amely lehet a szokásos mosogatószappan, vagy ha lehetséges, használjunk szilárd vagy folyékony fehér követ, mert az sokkal hatékonyabb.A fehér kő, más néven tisztító kő vagy agyagkő, egy természetes termék, amely zsírtalanító és enyhén csiszoló tulajdonságokkal rendelkezik, ideális ilyen típusú tisztításhoz.
Konyhai trükk
Ha kandallója vagy grillezője van, és használja őket, nem kell fehér követ vásárolnia. A hamut egy kevés vízzel keverve paszta állagúra, sok nagymama használta a fazekak tisztítására.A trükk még mindig hatékony, és a termék – a hamu – nem is lehetne olcsóbb és környezetbarátabb.Használatához nedvesítsük meg kissé a használni kívánt súrolószivacsot, és dörzsöljük finoman a fehér kőhöz, ha szilárd, amíg a termék át nem itatja. Ha folyékony, akkor egy kis mennyiséget vigyünk fel a tisztítandó felületre.A szivaccsal dörzsöljük a serpenyőt körkörös mozdulatokkal, a legpiszkosabb vagy legégettebb részekre koncentrálva. Így a szennyeződés szinte erőfeszítés nélkül, az anyag károsítása nélkül jön le.Miután megtisztítottuk, alaposan öblítsük le a serpenyőt langyos vízzel, hogy eltávolítsuk a termék maradványait. Végül szárítsuk meg egy puha ruhával, hogy ne maradjanak vízfoltok.