Barion Pixel

Óvodásaink és a Szofi Ovicipő

Óvodásaink és a Szofi Ovicipő

A méreteket bemutató sorozatunk utolsó bejegyzéséhez érkeztünk, melyben a legnagyobb méretünket, a Szofi Ovicipőt ismertetjük részletesen. Korábban már írtunk a kisebb méreteinkről, a Szofi Felfedezőről, a Szofi Első Lépésről, a Szofi Totyogóról és a Szofi Bölcsicipőről. Óvodás korú gyermekeinknek viszont a legnagyobb valószínűség szerint a Szofi Ovicipő lesz a megfelelő méret, amit ráadásul meghímeztethetsz gyermeked ovisjelével és nevével is. 🙂

A mozgás fontossága

Eddigi bejegyzéseinkben is kitértünk a láb fejlődése a kapcsán a tornára, de talán nem emeltük még ki, hogy a mozgásnak minden életkorban nagy jelentősége van. A gyermekek intenzív fejlődéséhez rengeteg mozgásra van szükség, és ha lehet, akkor ennek jó része inkább a jó levegőn történjék.

A nagy mozgásigény természetesen az óvodás korú gyerekekre is igaz, akikben buzog a cselekvési vágy. Ha tudjuk, elégítsük ki ez iránti igényüket, ha lehet, minél változatosabb mozgásformákkal, de a biztonságot továbbra is első szempontként szem előtt tartva.

Óvodás korú gyermekeink már komplexebb mozgásbeli és ügyességi feladatok elvégzésére is képesek, ezért az a legjobb, ha különböző mozgásformákat is kipróbálhatnak. Ekkor már érdemes őket csoportos foglalkozásokra, például tornaórára vinni, ahol kipróbálhatják magukat, rájöhetnek, hogy miben jók és mit élveznek igazán.


Mozgásformák óvodás korban

Dr. Király Tibor és Darabos György, az óvodás korú gyermekek mozgásfejlesztésének alapjairól írott művükben, az alábbi mozgások jelentőségét emelik ki:

Szofi Ovicipő

Mászás

A különböző eszközökre történő felmászás ennek a korszaknak a legkedveltebb mozgása, melyben 5 éves kor környékén figyelhető meg jelentős fejlődés. A mászóeszközökön való mászás egyre koordináltabb, folyamatosabb és biztonságosabb.

Járás

A járás tekintetében lassan megszűnik a tipegő járás, azaz kialakul a sarokkal történő talajra lépés, átgördüléssel a talpon, majd lábujjról ellépéssel. A szerzők szerint a jól koordinált járás 4 éves korban még csak a gyermekek 50%-nál figyelhető meg, így fontos fejleszteni. A többségnél a fenti járásminta 5-6 éves korra alakul ki.

Futás

A futást illetően fejlődésről abban az értelemben beszélünk, hogy nő a lépéshossz és csökken a frekvencia, azaz egyre levegősebbé válik a futás jellege. A jól koordinált futás ebben a korban még a járásnál is kevesebb gyermekre jellemző, mintegy 30%-uk képes rá, ezért nagyon fontos a futás fejlesztése is.

Ugrás

Az ugrás fejlődéséhez mindenképpen gyakorlásra van szükség. A rendszeresen lépcsőző gyermekek előnyben vannak társaikhoz képest, akiknek több fejlesztésre van szükségük ezen a területen. A lépcsőzés egyébként azért előnyös, mert azokat az izomcsoportokat fejleszti, amelyek az ugráson túl a futómozgás végrehajtásához is szükségesek.

További mozgásformák

A lábak, járás, futás fejlődéséhez kapcsolódó mozgásformákon túl ebben az időszakban jelentős fejlődés tapasztalható a dobás, elkapás, húzás, tolás, függeszkedés, forgás, gurulás és az egyensúlyozás területén.


Lábtorna gyakorlatok óvodás korú kisgyermekeknek

Előző bejegyzéseinkben ajánlottunk néhány gyakorlatot a járni tanuló babáknak, majd pedig a totyogóinknak, hogy tovább erősítsük a kis lábaikat. Most folytatjuk a sort olyan gyakorlatokkal, amit már az óvodás korú csemetéinkkel gyakorolhatunk. A Szofi blog elsősorban a baba- és gyermeklábakkal kapcsolatos kérdéseket tárgyalja, de – ahogy fentebb, a mozgásformák elemzése kapcsán is láthattuk, – a torna, a mozgás nem csak a fejlődő lábak szempontjából fontos, hanem az egész test szempontjából, amely folyamatos változásban, fejlődésben van.

Ajánljuk figyelmedbe az alábbi videót, amiben nagyon hasznos fejlesztő gyakorlatokkal találkozhatsz, amik jótékony hatással vannak a láb fejlődése szempontjából. Otthon is tornászhattok együtt, de gyermekedet ennyi idősen rendszeres tornára is elviheted. Élvezni fogja a játékos feladatokat és a vele egykorúakkal való bandázást. Egy jó gyerektorna átmozgatja a fontos izomcsoportokat, és nem utolsósorban segít a gyermekek rengeteg energiájának levezetésében is.

Ha a videó nem indul el, akkor erre a linkre kattintva megnézheted: Lábtorna óvodásoknak


Probléma a mozgással

Az óvodás kor nagy mozgásbeli változásai során előbukkanhatnak különböző elváltozások, betegségek. Ezek alatt például az izombetegségeket, csontdeformitásokat, koordinációs és egyensúlyi zavarokat, tartási rendellenességeket, gerincproblémákat, például gerincferdülést értjük, és ide soroljuk a lábak deformitásait és a lúdtalpat is. Ha bármilyen gyanú felmerül bennünk a fentiekre, akkor ne habozzunk segítséget kérni egy jó szakembertől. Ha tornára járunk gyerekünkkel, akkor nagyobb esély van rá, hogy a mozgásban jártas szakember segítségével hamar fel tudjuk ismerni az esetleges problémát, és minél hamarabb meg tudjuk kezdeni annak kezelését. Ilyenkor ugyanis szinte biztos, hogy speciális terápiára lesz szükség. Vegyük komolyan ezeket a problémákat, mert gyerekkorban tudjuk megalapozni gyermekünk egészséges mozgásszervi fejlődését.


Szofi Ovicipő méret

Három éves kor felett gyermekeink már az oviban töltik napjuk jelentős részét. Ekkor már valószínűleg a Szofi Ovicipő méret jó a lábukra, amit az oviba benti cipőnek használhatnak, de viselhetik otthon, vendégségben vagy akár játszóházban is. Jelenleg ez a legnagyobb Szofi méretünk.

Ahogy a többi méret esetében is elmondtuk, megtesszük a Szofi Ovicipő esetében is: a babák lábának növekedésében igen nagy különbségek lehetnek – csakúgy, mint a fejlődés egyéb területein, – így korra vonatkozó ajánlásunk (3-4 év) csak a nagy átlag, és lehet, hogy a Te gyermekednek még a Szofi Bölcsicipő méret lesz megfelelő, de az is lehet, hogy az átlagnál gyorsabban nő a lába, és a Szofi Ovicipő méretünk nem lesz megfelelő neki egészen 4 éves koráig. Tehát a Szofi Ovicipőre vonatkozó iránymutatás a három-négy éves kort illetően csak ajánlás. Ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben mérd le gyermeked lábát, mielőtt cipőt vásárolsz neki, és a talphossza alapján válaszd ki a megfelelő méretet.

A Szofi Ovicipő méretet akkor válaszd gyermekednek, ha a talphossza nem több 15,7 cm-nél. Cipőinkhez a zokni vagy harisnya viselése ajánlott, ezért, illetve a láb mozgásához és növekedéséhez szükséges hely miatt legalább 0,6-0,8 cm-t számoljunk rá a talphosszra, és az alapján válasszuk ki a megfelelő belső talphosszú cipőcskét. Mérettáblázatunkat megtalálod a Termékeink aloldalon, de az egyes termékoldalakon is, például a terméktervező program alatt.

Miért ajánljuk a Szofi Ovicipő méretet?

Amikor a gyermekeink a napjuk nagy részét az oviban töltik, akkor fontos, hogy kényelmes, ugyanakkor biztonságos cipőt adjunk a lábukra. Mi kell, hogy jellemezze a kényelmes és biztonságos cipőt? Íme, a fő szempontok:

 Szabad mozgást enged. A Szofi Ovicipő rendkívül rugalmas és jól illeszkedik a lábra. Ennél fogva kényelmes lesz minden helyzetben: akkor is, ha gyermekünk egész nap a földön ülve játszik, és akkor is, ha a többiekkel rohangál, fogócskázik. Mivel puha bőrből készül az egész cipő, így kellő teret enged a lábak szabad mozgásának és növekedésének is.

 Nem esik le a lábról. A kényelemnek és a biztonságnak az is fontos része, hogy a cipő nem esik le a gyermek lábáról, nem zavarja a tevékenységeiben. A Szofi Ovicipő jól illeszkedik a lábra, és a gumipántja gondoskodik arról, hogy ne is essen le, ez által ne okozzon kényelmetlenséget vagy balesetveszélyt. Az sem gond, ha a Te gyermekednek magasabb a lábfeje az átlagosnál, mert a gumipánt hosszúságát tudjuk módosítani – ekkor kérd lazább pánttal a cipőt.

 Nem  csúszik el benne gyermekünk. A Szofi Ovicipő biztonságos, ami elsősorban puha talpainak köszönhető, hiszen azok csúszásgátlók. A csúszós padlón való szaladgáláskor ez elengedhetetlen követelmény. Érdemes a talpakat időről időre kondicionálni, hogy minél tovább megőrizzék ezt az előnyös tulajdonságukat.

 Csökkenti a láb izzadását. A Szofi Ovicipő jól lélegző bőr alapanyagokból készül, hogy biztosítsa a láb megfelelő szellőzését. Ez a biztonság szempontjából, valamint a különféle bőrbetegségek megelőzése szempontjából egyaránt fontos.

 Ráadásul a benti váltócipőnek használható Szofi Ovicipőre gyermeked ovisjelét is választhatod mintának. Ha nem találod a cipőtervező programunk kínálatában, akkor csak vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi megtervezzük Neked és ovisodnak. 🙂

FONTOS! A Szofi Ovicipőt csak benti használatra ajánljuk. Kinti viseletnek – gyógytornász ajánlás alapján – kemény talpú, ám rugalmas, hajlékony talpú cipőt javaslunk, aminek a saroknál megerősített kéregrésze jól tartja a bokát, elöl pedig kellő teret hagy a láb mozgásának.

[button text=”Szofi Ovicipőt választok gyermekemnek” url=”https://szofibabacipo.hu/shop” background_color=”#f4136d” text_color=”#ffffff” style=”lt_flat” size=”default” icon=”fa-cart-plus” open_new_window=”true” rounded=”true”]


Segítségre van szükséged?

Ha a méret kiválasztásában segítségre van szükséged, keress minket bátran, szívesen segítünk, hogy gyermekednek kiváló minőségű, kényelmes és biztonságos benti cipője lehessen.


Legyél Te is bejegyzésünk szerzője!

Ovis gyermeked van? Sokat tudnál mesélni az ovis mindennapokról? Vicces történteid vagy hasznos tapasztalataid, ötleteid vannak, amivel segíthetnél más Anyukáknak? Kérjük, hogy ha van kedved, oszd meg velünk történeteidet, tudásodat, hogy másoknak is hasznára váljon! Akár a poszt alatt, hozzászólásként is megírhatsz egy-egy rövidebb történetet, de ha hosszabb lélegzetvételű mondanivalód van, azt se tartsd Magadban! Írd le, és küldd el nekünk az info@szofibabacipo.hu email címre, és ha illik oldalunk tartalmához, akkor mi közkinccsé tesszük. 🙂 Természetesen a Te jutalmad sem marad el, de ez egyelőre maradjon meglepetés! 🙂