Az egyik leggyakrabban fogyasztott gyümölcs, de egyben az egyik leggyorsabban romló is. A helytelen tárolás felgyorsítja a természetes érési folyamatot, és néhány nap alatt tönkreteheti. Ha banánt vásárolt, és rövid időn belül megfeketedett vagy túl puha lett, akkor valószínűleg nem megfelelő helyen tárolja.
Bár sokan úgy gondolják, hogy sem a kamra, sem a hűtőszekrény nem alkalmas hely a banánok hosszabb ideig történő frissen tartására.
Ideális esetben hűvös, jól szellőző helyen, más gázokat kibocsátó gyümölcsöktől távol kell tárolni. Ezenkívül vannak kis házi trükkök, amelyek segítenek meghosszabbítani az eltarthatóságukat hűtés nélkül.
Hogyan tároljuk a banánt?
- Akassza fel egy speciális tartóra vagy kampóra: ha a banánt felfüggesztve tárolja, nem nyomódik össze és nem ütközik, ami gyorsítja az érését. Ezenkívül javul a gyümölcs körüli légáramlás is.
- Tartsa távol a többi gyümölcstől: különösen az almától, a körtétől és az avokádótól, mivel ezek etilént bocsátanak ki, egy természetes gázt, amely gyorsítja a banán érését.
- Ne tegye a hűtőbe, ha még zöldek: a hideg megállítja az érés folyamatát, de megváltoztatja a textúrát és sötétíti a héjat. Csak akkor érdemes hűtőbe tenni, ha már érettek, és néhány nappal tovább szeretné elhalasztani a fogyasztásukat.
- Csomagolja be a végeket (ahol összekapcsolódnak): ha fóliával vagy alumíniummal borítja be ezt a részt, késleltetheti a banánok által természetesen termelt etilén kibocsátását.
- Tartsa hűvös, száraz helyen: ne tegye közvetlen napfényre, sütőbe vagy hőforrások közelébe. Az ideális hőmérséklet 12°C és 20°C között van, például a konyhától távol eső pulton vagy akár egy kosárban az asztalon.