A biztos trükk, hogy többé ne kelljen küszködni a szakácsokat gyötrő problémával. A rizs az étkezés egyik alapvető pillére, és rendkívüli sokoldalúságával tűnik ki: előételként, főételként vagy köretként is fogyasztható. Ezenkívül melegen vagy hidegen, fehér vagy sáfrányos formában, a legkülönbözőbb módon tálalható. Azonban van egy nagy hátránya azok számára, akik főzni szeretnek:ragad a fazék aljára.
Természetesen azoknak, akiknek ez gyakran előfordul, nem ismerik a biztos trükköt. Se ecet, se citrom: a titok, hogy a rizs ne ragadjon az edény aljára, abban rejlik, hogy tudjuk, mi okozza ezt a problémát,hogy azt a gyökerénél tudjuk megszüntetni.
Ha nem tudjuk, miért ragad a rizs, nem találhatunk végleges megoldást. Ezért a legtöbb módszer kudarcot vall.
Amikor a rizs az edény aljára ragad, sok időbe telik megtisztítani, és ráadásul ételt is pazarolunk. Ezért fontos tudni a trükköt, hogy ne kelljen többé szenvedni ettől a bosszantó kellemetlenségtől.
A rizs főzése az egyik legegyszerűbb feladat, mivel csak vizet kell forralni és a szemeket a fazékba önteni. Mindenki hozzáadhatja a kedvenc fűszereit, de az alaprecept nem változik. Azonban ahhoz, hogy finom legyen és ne ragadjon össze, elengedhetetlen egy bevált trükk ismerete.
Bár sokan egy kevés ecetet vagy citromot adnak a vízhez, hogy a rizs ne ragadjon össze, valójában van egy sokkal hatékonyabb házi módszer. Csak vízre van szükségünk. Igen, bármennyire furcsának tűnik, a megoldás ilyen egyszerű.
Ahhoz, hogy megértsük ezt a trükköt, először meg kell magyaráznunk, miért ragad a rizs. A válasz a keményítőben rejlik, amely a rizs egyik fő összetevője, és meleg vízzel érintkezve feloldódik.
Így egyfajta nagyon vékony zselés réteg képződik, amely beburkolja az egyes szemeket, és az edény aljára ragadnak. Ezért, hogy ezt elkerüljük, a cél az, hogy a főzés előtt minél több keményítőt eltávolítsunk. Ha ez sikerül, nem kell többé a ragadással bajlódnunk.
A tökéletes rizs elkészítésének lépései
Először is tesszük a rizst egy szűrőedénybe, hogy a víz átfolyjon, és magával vigye a keményítőmaradványokat, amelyek az egyes szemekről leválnak.
Ezután öblítsük le a rizst, mindig hideg vízzel. Fontos, hogy közben gyengéden keverjük a kezünkkel, hogy a keményítő leváljon.
Ezt a folyamatot többször ismételjük, amíg nem érezzük, hogy a keményítő nagy része eltűnt. Amikor a víz átlátszóvá válik a szűrőben, az azt jelenti, hogy befejeztük a feladatot. Mielőtt a rizst a fazékba tesszük, fontos, hogy jól lecsepegjen.
További tippek a rizs összeragadásának megakadályozására
Bár a rizs vízzel való megtisztítása a leghatékonyabb módszer, más tippeket is érdemes figyelembe venni, hogy a rizs ne ragadjon a fazékhoz.
- Mindig a megfelelő vízmennyiséget használjuk a gabona típusának megfelelően (ez általában a termék csomagolásán is szerepel).
- Ne keverjük túl sokat a rizst főzés közben. Néha célszerű egyáltalán nem hozzáérni a főzés során. Ennek oka, hogy a keverés elősegíti a keményítőréteg feloldódását.
- Használjunk jó minőségű, vastag fenekű edényeket, hogy a hő egyenletesen oszlik el.