Hihetetlennek tűnik, de néha a testünk olyan dolgokat követel tőlünk, amelyek ahelyett, hogy felfrissítenének, éppen ellenkező hatást váltanak ki. A nagymamáknak (ebben is) igazuk volt. Mindannyian csodálkoztunk, amikor láttuk őket nyáron kávét vagy teát inni, és nem értettük, miért mondták, hogy óvatosan igyunk jeges vizet a pohárból, vagy ne ugorjunk be a medencébe. Mert furcsa módon, amikor a hőség a legerősebb, az, amire a testünknek látszólag szüksége van, pont az ellenkező hatást válthatja ki, mint ami a hőmérséklet szabályozásához szükséges.
Például a hideg zuhany, amely kétségtelenül hűsít, amíg élvezzük, de hamarosan fokozza a hőérzetet, és még jobban izzadunk. Ha viszont meleg vizet használunk, abban a pillanatban nem érezzük olyan nagy megkönnyebbülést, de hosszú távon ez kellemesebb lesz.
Az egészségügyi tanácsadó, manuális terapeuta és dietetikus még tovább megy, és a zuhany helyett a következőket tanácsolja. „A frissességhez nem kell zuhanyozni, elég meleg vízzel megmosni a tenyeret, a lábat és az arcot”. Miért pont ezek a három terület? „Mert ezeken nincsenek szőrszálak és mirigyek, amelyek elősegítik az artériás-vénás anasztomózist, amely atest hőmérsékletének egyensúlyáért felelős.”
Senki sem tagadja, hogy a ruházat is fontos szerepet játszik a fárasztó küzdelemben a hőség ellen. Bár furcsán hangzik, a szakértő ismét pontosan az ellenkezőjét ajánlja annak, amit általában szoktunk. Mert ahelyett, hogy „könnyű ruhákat” viselnénk, „a legjobb, ha természetes anyagokból készült, laza ruhákkal takarjuk magunkat, hogy a hő könnyebben távozhasson, és világos színekben öltözzünk”. Ne feledkezzünk meg a legújabb fejlesztésekről a sportruházat területén sem, amely úgy lett kialakítva, hogy felszívja az izzadságot, csökkenti a hőérzetet, és még az ultraibb sugárzástól is véd.
Ebben a részben fontos megemlíteni a fejfedő viselésének fontosságát is. Miért? Mert így nemcsak a lehetséges égési sérüléseket előzzük meg, hanem a fejbőrt is védjük, amely nagyon vékony és jól vérellátott, ezért a hő, ha a vérbe jut, azonnal átjut a test más részeibe.
Itt merül fel a millió dolláros kérdés. Jó-e hideg italokat inni, amire valójában a testünk vágyik? A dietetikus eloszlatja kétségeinket. „A hideg italok azonnali frissességérzetet adnak, de ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, a szervezetnek keményen kell dolgoznia, hogy megbirkózzon a hirtelen hőmérséklet-csökkenéssel, és visszaállítsa a szokásos 37 fokos egyensúlyt. Ez energiát igényel, ami pont az ellenkező eredményt hozza, mert ahelyett, hogy felfrissülnénk, túlmelegszünk”.
A szakértő elmagyarázza, hogy „a meleg italok (természetesen mérsékelt mennyiségben), amikor érintkeznek a nyelvvel és a torokkal, a test receptorai reagálnak, ami izzadáshoz és a test lehűléséhez vezet”.
Magas hőmérsékleten nagyon fontos, hogy sok folyadékot igyunk, mielőtt szomjúság jelentkezik (akkor már késő), de azt is tanácsolja, hogy „nagyon forró napokon a folyadékfogyasztást egy liter orális rehidratáló oldattal egészítsük ki, hogy elkerüljük a sóvesztést”, ami különösen fontos sportolás közben.
A nyári vörösbor és ahideg sör szezonjának csúcspontján nem árt emlékezni arra, hogy „az alkohol soha nem jó társ, nyáron pedig még kevésbé. Vizelethajtó hatása miatt kiszáríthatja a szervezetet. Ezért nagyon óvatosnak kell lenni” – hangsúlyozza a szakértő.
És legyen óvatos, mert „az alkoholtartalmú italok fokozhatják és súlyosbíthatják a hőguta tüneteit”.
Az italoktól az ételekhez térve. „Itt a józan észre kell hagyatkozni, arra, hogy mit szeretnénk enni (és ez általában nem babos ételek), de nem szabad túlzásba esni és túlenni” – mondja a szakértő.
A dietetikus pedig arra buzdít, hogy „válasszunk sok vizet tartalmazó ételeket, mert nyáron a kiszáradás a legveszélyesebb. A görögdinnye (95% víz) és a sárgadinnye (85% víz) ideális, mert tápláló, laktató és hidratál. A hüvelyeseket salátákban lehet fogyasztani tojással, csirkével, tonhallal stb.”
Annak ellenére, hogy a tinto de veranohoz hasonlóan most is barbecue szezon van, a dietetikus hangsúlyozza, hogy „a grill, a nap és az alkohol nagyon tipikus, de ugyanakkor kissé kockázatos nyári kombináció. A barbecue-partikon túlzott külső hőhatásnak vagyunk kitéve, ami a főzés módjával, valamint a belső hővel is összefügg, mert amikor sokat eszünk, az emésztéshez több hő termelődik. Javaslom zöldségek és fűszeres ételek fogyasztását, amelyek fokozzák az izzadást, és így segítik a hőmérséklet-egyensúly fenntartását.