Biztonságos babacipő? Mit jelent ez?

Kutatások bizonyítják, hogy orvosi szempontból nem szükséges az első életévekben a cipő viselése. Mégsem tudjuk elkerülni, hogy cipőt húzzunk gyermekeink lábára. Ennek fő oka pedig az, hogy apró lábaikra számos veszély leselkedik, ha egy jól megválasztott, biztonságos babacipő segítségével nem biztosítjuk a lábuk megfelelő védelmét. Csak hogy néhányat említsünk ezek közül: a hideg padlón felfázhatnak, egy éles tárgy felsértheti a talpukat, a csúszós felületeken elcsúszhatnak, vagy mezítláb járva akár fertőzést is kaphatnak.

Miért tartjuk biztonságosabbnak a puhatalpú cipőt a zokninál?

Általában egy zokni túl vékony ahhoz, hogy minden helyzetben biztosítsa a megfelelő védelmet, ráadásul többször hallani olyat, hogy még a csúszásgátlós zokniban is elcsúszik a baba. Arról nem is beszélve, hogy ha túl sokat jár a baba kemény padlón, akkor egy zokniban a láb apró porcai, csontocskái is túl nagy terhelésnek vannak kitéve, a láb túlságosan kiterül. Ezzel szemben a puhatalpú cipő kellő védelmet nyújt a hideg padlóval és az elcsúszással szemben is, sőt a csontocskák és porcok terhelését is csökkenti, miközben megadja a mezítláb járás élményét a babáknak.

Háromrétegű talp

Cipőink talpa három rétegből áll, ennek köszönhetően kellően vastag ahhoz, hogy megvédje az apró lábakat a fent felsorolt veszélyektől. Mindeközben viszont elég puha és rugalmas ahhoz, hogy biztosítsa a szabad mozgást és a kényelmet gyermekeink számára.

Csúszásgátló talp

A három talpréteg közül a talphoz használt, külső réteg hasított bőrből készül, ennélfogva nem csúszik. Ez a tulajdonság jó szolgálatot tesz csúszós felületeken, ami jelentős veszélyforrás gyermekeink esetében. 

Puha, rugalmas talp

Már említettük, hogy cipőink talpa elég vastag ahhoz, hogy kellő védelmet nyújtson. Ugyanakkor elég puha és rugalmas, hogy kényelmes legyen. A kényelmi szempontokon kívül azonban más előnye is van a puhaságnak. Gyermekeink kiválóan érzik benne a talaj egyenetlenségeit, így biztonsággal közlekedhetnek bármilyen felületen.

Rugalmas gumipánt

Cipőink rugalmas, gumival varrott pánttal készülnek. Ez biztosítja, hogy jól illeszkedjenek a gyermekek lábára, és ne csússzanak le róluk semmilyen helyzetben. Ez gyermekeink biztonsága szempontjából szintén nagyon fontos. A nagyobbak maguk is könnyedén fel tudják venni.