Szofi Totyogó méret

Bejegyzés-sorozatunkban bemutatjuk az egyes Szofi méreteket és a hozzájuk kapcsolódó mozgásfejlődési időszak jellemzőit. A legkisebb Szofi méret, a Szofi Felfedező kapcsán írtunk részletesen a felállásról, kapaszkodva járásról, illetve a kúszásról és mászásról, majd a Szofi Első Lépéshez kapcsolódóan a járni tanulásról. Most a Szofi Totyogó mérettel folytatjuk a sort, és a mozgásfejlődés bemutatását is ott folytatjuk, ahol előző bejegyzésünkben abbahagytuk.


Járástanulás – ahol abbahagytuk

Előző posztunkban az első önálló, de még bizonytalan lépések megtételéig jutottunk el. Ezeknek a megtételéhez ajánlottuk a Szofi Első Lépés cipőinket.

A járni tanuló csöppségeknek nagy valószínűség szerint a Szofi Első Lépés méret lesz a megfelelő. Persze lehetnek olyan babák, akik korán kezdik a járást – ők azok, akiknek esetleg a Szofi Felfedező méret is elég, és vannak olyan babák is, akik vagy később kezdik a szárnypróbálgatásainkat a járás területén, vagy gyorsabban nő a kis lábacskájuk az átlagnál – nekik valószínűleg a Szofi Totyogó méret lesz a megfelelő. A nagy átlag azonban ebben az időszakban a Szofi Első Lépés méretet fogja hordani. Ez a kiscipő támogatja a babákat a megfelelő járás elsajátításában, mivel majdnem olyan, mintha mezítláb járnának. 

A láb fejlődése azonban itt nem ér véget, az egy hosszú folyamat. Talán sokan nem is gondolnák, hogy a gyermekeknek kb. 16 éves korukig alakulnak a lábukban a csontjaik, a porcok és a láb további részei, mire elnyerik végleges formájukat. Ezért is nagyon fontos, hogy mindenkor kellő figyelmet szenteljünk a megfelelő lábbeli megválasztására. Ezért fontos tehát, hogy a már biztosan járni tudó babák lábára is megfelelő cipő kerüljön.

Mire a babák eljutnak oda, hogy egyre gyakorlottabbak, egyre magabiztosabbak az önálló lépdelésben, addigra a lábuk is belenő a Szofi Totyogó méretbe. Akárcsak a többi mozgás esetében, úgy a járásnál is fokozatosan válnak egyre rutinosabbá gyermekeink. Egyre nagyobb távolságokat tudnak megtenni saját maguk, és egyre stabilabb is a mozgásuk. Kb. 1,5 éves korukra már ügyesen járkálnak, felmásznak a bútorokra, önállóan fel tudnak menni a lépcsőn, bár lefelé még többnyire segítségre szorulnak… 🙂

 

Szofi Totyogó

 

2 éves korukra magabiztosan járnak, guggolnak és egyensúlyoznak. Ekkorra már a a bútorokról való lejutás és a lépcsőn lefelé való közlekedés sem okoz nekik gondot. Kedvenc játékaik közé tartozik a fogócskázás és a bújócskázás, de nem szabad kifelejtenünk a motorozást sem. 🙂 Ekkor már lekötik őket a játszóterek is, azon belül is a hintát és a csúszdát kedvelik a legjobban, ami azért jó, mert ezek tovább fejlesztik az egyensúlyérzéküket. Ugrálni is imádnak. A járásuk ekkorra olyan kifinomulttá válik, hogy már szépen, saroktól lábujjhegyig teszik a lábukat, mikor lépkednek. 


Hogyan segíthetjük gyermekünket a járás fejlesztésében?

Tologatás

Amikor már önállóan jár gyermekünk, akkor jött el a tologatós játékok ideje. Az a fontos, hogy amit maga előtt tol – legyen az egy játék babakocsi vagy egy kisautó, esetleg egy dömper -, az mindenképpen stabil legyen, ne tudjon vele elbillenni. Ezek a játékok az egyensúlyérzék, az irányérzék és a testkoordináció fejlődése szempontjából egyaránt hatékonyak.

Húzogatás

Amikor pedig már egyre ügyesedik a kis totyogó, akkor a tologatós játékokat felválthatják a húzogatós játékok. Ez már egy fokkal nehezebb feladat, mert járás közben hátra kell pillantgatnia, ha szeretné látni a játékát, amit maga után húz. A legfontosabb követelmény ebben az esetben is az, hogy ne legyen borulékony az eszköz, amit maga után húz a kicsi. A húzogatós játékok – a tologatósakhoz hasonlóan – az egyensúly- és irányérzéket, valamint a test koordinációs készségeit fejlesztik.


Lábtorna a már járni tudó babáknak

Végre elértünk a mozgásfejlődésben oda, hogy gyermekünk önállóan képes járni. Viszont ez távolról sem jelenti a mozgásfejlődés és a gyermeklábak fejlődésének a végét. Érdemes tehát továbbra is megfelelő figyelmet szentelni az apró lábaknak, hogy továbbra is jól haladjon fejlődésük. A már járni tudó babák lábát tornásztathatjuk, ha van rá energiánk, akkor akár napi szinten is. Összeszedtünk ehhez néhány egyszerű gyakorlatot, amelyek csak pár percet vesznek igénybe.

Járjunk úgy, mint az óriások

Haladjunk lábujjhegyen, magasba nyújtott kézzel gyermekünk előtt, mintha óriások akarnánk lenni. Ha magától nem tenné, kérjük meg, hogy a mozdulatainkat utánozva kövessen bennünket. A lábujjhegyen járás előnyös a lábszár hátsó izomzatának fejlődésében. Sőt mi több, ez az izomcsoport csak a lábujjhegyen járással tud fejlődni. Arról már írtunk korábban is, hogy ebben is nagy segítséget tud nyújtani a puhatalpú cipő, hiszen mivel a talpa puha, ezért tud benne gyermekünk lábujjhegyen állni és járni. 

Lábkörzés és talpélen járás

Szintén fejlesztőleg hat gyermekünk lábára, ha a földön ülve gyakoroljuk vele a lábkörzést, illetve a néhány kört megteszünk a szobában a külső talpélünkön járva. Ezek a játékos feladatok a talp boltozatának kialakulását is segítik, ezért is nevezik őket lúdtalpgyakorlatoknak.

Tudsz lábbal fogni?

A gyerekek nagyon szokták élvezni, amikor azt a játékot játszatjuk velük, hogy a szobában elszórt tárgyakat a lábukkal kell megfogniuk, és egy gyűjtődobozba rakniuk. A talp izmainak fejlődése szempontjából nagyon hasznos ez a gyakorlat. 

Fel-le

Záró gyakorlatként felváltva álljunk lábujjhegyünkön és a sarkunkon. Jó, ha mi is csináljuk a gyermekünkkel együtt a gyakorlatokat, egyrészt mert ő is szívesebben csinálja akkor, másrészt ezek a gyakorlatok a saját lábunknak is jót tesznek.

Erősödjön a lábboltozat!

Még több, a lábboltozatot erősítő tornagyakorlatot találsz ITT.


Néha pihenjünk is!

A babák általában roppantul élvezik, hogy maguk tudnak már járni, és szinte egész nap meg sem állnak, folyamatosan gyakorolják az újonnan megszerzett tudást. Az sem ritka, ha ilyenkor “nincs idejük” semmire, nem akarják az értékes időt evésre vagy alvásra pazarolni. 🙂 Ilyenkor résen kell lennünk, mert gyermekünk előbb-utóbb teljesen kifárasztja magát, és sajnos ilyen helyzetben nagyobb az esés és ezzel együtt a sérülés veszélye is. Vigyük el őket sétálni a jó levegőre, ahol úgyis elalszanak, vagy vegyük rá őket egy kis közös, ölben ülős mókázásra, olvasgatásra, hogy leállítsuk őket egy időre. 


Mire figyeljünk még?

Gyermekünk eleinte sokszor kérheti, hogy kézen fogva vezessük fel-alá. Ez sem nekünk nem kényelmes, sem a gyermekünknek nem előnyös, mert azzal, hogy belénk kapaszkodik, rossz egyensúlyi helyzetet szokhat meg. Az egyensúlyérzék megfelelő fejlődéséhez szükséges, hogy inkább egyedül közlekedjen, és így legyen képes megérezni a saját súlyát.


Helytelen lábtartás?

 

Szofi Totyogó méret és a totyogás

 

Az Anyukák gyakran megijednek, mikor gyermekük totyog, hogy nem megfelelő a lábtartása. Ne essünk kétségbe, ha gyermekünk eleinte kissé csámpásan jár. Minden egészséges gyermek úgy áll fel, hogy a sarkai eleinte kissé befelé dőlnek, és a boka belső része még kissé lejjebb van. Ez nem azt jelenti, hogy gyermekünk lúdtalpas, csak annyit jelent, hogy az izomzat, a boltozat még nem alakult ki, fejlődésben van.

Szakértők szerint 2 éves korig nem is beszélhetünk helytelen lábtartásról vagy lábtartási rendellenességekről, addig akár össze-vissza is állhat a gyermek lába, ahogy totyog. 2 éves kor után alakul ki egy olyan törzsizomzat és combközelítő izomzat, ami kellő stabilitást ad, stabil törzstartást eredményez. Ennek hatására kezd el csökkenni a gyermek lépésszélessége. Ha a lábtartás még ekkor is furcsa, össze-vissza, a járás nagyon csámpás, akkor viszont már ajánlatos felkeresni gyermekünkkel egy ortopéd orvost.


Az önálló járás lelki oldala

Eddigi bejegyzéseinkben kevesebbet foglalkoztunk a babák lelki fejlődésével és szükségleteivel. Viszont fontosnak tartom ebből a szemszögből is szemlélni a mozgásfejlődést, és azért a totyogás kapcsán térek ki erre, mert ez az időszak egy nehéz periódus gyermekeinknek. Egyrészt már képesek arra, hogy önállóan eljussanak szinte bárhová, ami lehetővé teszi, hogy eltávolodjanak tőlünk, Édesanyáktól, másrészt viszont nagyon ragaszkodnak is hozzánk, és hirtelen meg is ijedhetnek attól, hogy nem vagyunk éppen a közelükben. Ilyenkor képesek pánikba esni, és rohanni vissza hozzánk, ellenőrizni, hogy megvagyunk-e még. Az egyik pillanatban még magabiztosan tartanak kiszemelt célpontjuk felé, a következőben viszont elkezdenek nyafogni, sírni, és amilyen gyorsan csak tudnak, visszatérni hozzánk, hogy vigaszt találjanak. Legyünk megértők velünk ebben az időszakban (is), és ha egy-egy ilyen visszaszaladás alkalmával babusgatásra, szeretgetésre van szükségük, adjuk meg nekik, amire vágynak, hogy érezzék, mi mindig ott vagyunk számukra, hozzánk mindig visszatérhetnek. Így tanulják meg, hogy a világ egy jó hely, ahol mindig lehet számítani másokra. 🙂


 Milyen a jó babacipő a már járni tudó kisbabáknak?

A láb fejlődését az első pár évben alapozzuk meg, ekkor tudunk a legtöbbet használni és ártani is. Ezért ekkor kiemelten fontos, hogy mit adunk a fejlődő lábacskákra. A járástanulás, majd pedig a totyogás időszakában érdemes odafigyelni, hogy akár bentre akár kintre olyan cipőt válasszunk gyermekünknek, ami segíti a láb egészséges fejlődését, amellett pedig biztonságot is nyújt a puha lábacskáknak és talpacskáknak. Emellett a két legfontosabb szempont mellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a cipő kényelmes is legyen szemünk fényének. Az már csak egy bónusz, ha még esztétikus is! 🙂 

Számos cikkben fejtegették már a szakértők, hogy milyen a jó babacipő. Más az, amikor kinti használatra keresünk kemény talpú babacipőt, és más, amikor bentre szeretnénk megtalálni a legjobb megoldást. Mi a puhatalpú cipőknek vagyunk a szakértői, és az egészséges lábú gyermekek számára jó szívvel ajánljuk az első életévekre, bármilyen beltéri használatra a puhatalpú cipőket. Nézzük hát, hogy a Szofi Totyogó miért ideális babacipő a járni tudó gyermekeknek.


Szofi Totyogó méret

Amikor a babák többsége önállóan és egyre magabiztosabban tud járni, akkor jellemzően a Szofi Totyogó méret jó a lábára. A puhatalpú cipőink kialakítása segíti a járástanulás teljes folyamatát, egészséges mederben tartva azt, közben biztonságot és kényelmet nyújtva. Természetesen mivel a gyermekek lábának növekedésében nagyobb eltérések is lehetnek, ezért lehet, hogy a Te babádnak nem a Szofi Totyogó méretünk lesz jó a totyogás kezdeti időszakában, hanem neki a Szofi Első Lépés vagy épp a Szofi Bölcsicipő kell majd. Természetesen a másfél-két éves javasolt kor is csupán ajánlás. Ezért azt javasoljuk, hogy minden esetben mérd le gyermeked lábát, mielőtt cipőt vásárolsz neki, és a talphossza alapján válaszd ki a megfelelő méretet.

A Szofi Totyogó méretet akkor válaszd gyermekednek, ha a talphossza 13,3 cm alatt van. Ha már nagyon közel áll a felső határhoz, a 13,3-13,8 cm-hez, akkor megfontolandó, hogy esetleg a Szofi Bölcsicipő méretet válaszd a Szofi Totyogó helyett. Cipőinkhez a zokni viselése ajánlott, ezért, illetve a láb mozgásához és növekedéséhez szükséges hely miatt legalább 0,6-0,8 cm-t számoljunk rá a talphosszra, és az alapján válasszuk ki a megfelelő belső talphosszú cipőcskét. Mérettáblázatunkat megtalálod a Termékeink aloldalon, de az egyes termékoldalakon is, például a terméktervező program alatt.

Miért ajánljuk a Szofi Totyogó méretet?

Amikor a gyermekeink már stabilan járnak, és sebességük egyre csak növekszik, akkor fontos, hogy biztonságban tudjuk őket. Ennek a biztonságnak fontos része, hogy megfelelő cipőt  – Szofi Totyogót 🙂 – adjunk a lábukra, ami:

 megvédi őket az elcsúszástól,

 lehetővé teszi számukra, hogy érezzék a talaj egyenetlenségeit,

 megfelelően illeszkedik a lábukra, ami segíti őket a mozgásban,

 fennmarad a lábukon, nem okoz balesetet azzal, hogy útközben leesik.

Mivel a gyermekek lábának fejlődése ebben az időszakban is intenzíven zajlik, fontos, hogy a Szofi Totyogó cipő képes biztosítani a láb egészséges fejlődését, mégpedig úgy, hogy:

 a puha talpak segítségével utánozza a mezítláb járást,

 a gumipánt és a láb formáját követő dizájn gondoskodik a pontos illeszkedésről,

 a széles fejrész elég teret enged a lábfej mozgásának és növekedésének.

A babák lába hajlamos az izzadásra. A Szofi Totyogó jól lélegző, kiváló minőségű bőr alapanyagai csökkentik az izzadást, ami jól jön, mikor gyermekünk már egyre nagyobb sebességgel, megállíthatatlanul robog körbe-körbe a lakásban. 🙂

A puha, három rétegű talp biztosítja gyermekeink kényelmét, akár önfeledt játékról, akár féktelen szaladgálásól van szó. 

Ráadásul a cipőtervező programunk segítségével még teljesen egyedivé is teheted. 🙂


Segítségre van szükséged?

Ha a méret kiválasztásában segítségre van szükséged, keress minket bátran, szívesen segítünk, hogy gyermekednek kiváló minőségű, kényelmes és biztonságos benti cipője lehessen.