Barion Pixel

Puha talpú, tiszta bőr és vékony – mi az?

A Vas Népe napilap megkeresésére adtam egy interjút a babacipő-készítéssel és az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban. A terjedelmi korlátok miatt az interjúnak csak egy rövidített kivonata jelent meg az online Baba rovatban, amely ITT olvasható. A cikk hamarosan nyomtatásban is megjelenik. Egy-két érdekesség miatt úgy gondoltam, hogy megosztom az interjút teljes terjedelmében a blogunk olvasóival. 🙂

 

– Zsófi születése előtt is foglalkoztatott a gondolat, hogy épp babacipőket készíts?

– Nem. A kislányom érkezése inspirált, hogy babákkal kapcsolatos dologgal foglalkozzak. Nemcsak a cipőcskéket álmodtam meg, hanem egy minőségi babaruhákat és kiegészítőket fémjelző márkát, melynek minden darabja egyedi, a megrendelő igényei szerint készül. A márkaépítésnek csak az első lépése a babacipő.

– Te magad készítesz cipőket? Milyen korosztálynak?

– Jelenleg családi vállalkozásként működünk, a tervezéstől a kivitelezésig mindent magunk végzünk. Már a legapróbb lábacskákra is készítünk lábbeliket, legnagyobb méretünk pedig kb. a 3-4 éves korosztálynak megfelelő.

– Melyek a legkeresettebb színek, fazonok? Hogy gondolkodnak a szülők a gyerekeik lábbelijeiről?

– A cipő színeit a baba ruhatárához igazítva választják az anyukák. Ameddig világ a világ, a kislányoknak a rózsaszín, a kisfiúknak a kék lesz a legkeresettebb szín. Nálunk is ezek a legnépszerűbbek, kiegészítő színként pedig a fehér, a bézs és a világosszürke. Emellett minden időszaknak megvannak a trendjei: nyáron például a szandál fazon és a világosabb, vidámabb színek hódítanak; őszre-télre váltunk a zártabb fazonokra és sötétebb árnyalatokra. Mi, szülők, a saját ízlésünknek megfelelően választunk színt gyermekeinknek. Jellemzően a visszafogottabb, pasztelles árnyalatokat részesítjük előnyben, miközben gyermekeink általában inkább a harsány, erős árnyalatokhoz vonzódnak. Zsófi például imádja a pirosat és a pinket, a bőranyagok közül is mindig ezeket szúrja ki. Eddig egyébként egyetlenegy anyukától hallottam, hogy pirossal legyen a név a cipőn, mert az a kislánya kedvenc színe…

– Mikor kapják a gyerekek az első cipőiket?

– Az első kemény talpú cipőt akkor érdemes beszerezni, amikor a baba már egy hónapja stabilan jár. Puhatalpúból sokan akkor veszik az elsőt, mikor a baba először feláll, azonban ma már ez is egyre korábbra tolódik. Manapság annyi szép puhatalpú cipőcskét, kocsicipőt lehet kapni a legkisebbek számára is, hogy a szülők előszeretettel „dekorálják” gyermekeik lábát egy-egy gyönyörű darabbal már a babakocsiban is. Éppen ezért nemrég mi is bevezettük az újszülött méretünket. Mivel névre szóló babacipőket készítünk, a használat után örök emlékké válhat gyermekünk első, névre szóló babacipője. Van például olyan vevőnk, akinél az apuka teherautójának szélvédőjén sorakoznak kisfiának kinőtt, névre szóló cipőcskéi.

– Konzultáltál szakemberrel, képzed magad, hogy hiteles válaszokat tudj adni a hozzád fordulóknak?

– Mielőtt belevágtunk a cipőkészítésbe, több szakember véleményét is kikértem, és rengeteget olvastam, olvasok azóta is a témában, csakis hiteles forrásból. Tisztában vagyok vele, hogy mennyire meghatározó az első pár év, amikor megalapozzuk  gyermekeink lábának fejlődését egy életre – ezért nem mindegy, hogy mit adunk az apró lábacskákra. Konzultáltam gyógytornászokkal, gyerekorvossal, ortopéd orvosokkal, sőt véleményeztettem a termékeinket a témában egyik legnagyobb hazai szaktekintéllyel is. Megnyugtató válaszokat kaptam: amennyiben egy babának egészséges a lába, akkor bátran hordhat puhatalpú babacipőt a lakásban, hiszen számos előnye van:

  • nem csúszik el benne;
  • nem veszi le a lábáról, mint a zoknit;
  • védelmet nyújt a hideg burkolattal szemben;
  • segíti a talpizmok fejlődését;
  • tompítja a láb apró csontocskáira jutó terhelést.

Ha pedig valaki kikéri a tanácsomat, mert kétségei vannak a babája lábának egészségével kapcsolatban, akkor azon túl, hogy megosztom vele az információimat, mindig az a javaslatom, hogy keressenek fel szakembert is, aki megállapítja, hogy fennáll-e bármilyen probléma.

Noel, Kata, Flóra és Márk - puha talpú babacipő

A cikkben megjelent képen: Noel, Kata, Flóra és Márk

Ezúton is köszönöm Natinak, Évának, Mariannak és Verának, hogy hozzájárultak a fotó megjelenéséhez 🙂

Tóth Katának pedig köszönöm a megjelenési lehetőséget 🙂