Barion Pixel

Szofi hálózsákok használata és kezelése

Ebben a bejegyzésben minden fontos tudnivalót megosztunk a Szofi tipegő hálózsákok helyes használatával és ápolásával kapcsolatban. (A termékekhez – környezetvédelmi okokból – sosem mellékelünk leírást, viszont emailben minden fontos linket megküldünk, így elérhetővé válnak az információk a termékeink helyes használatáról, illetve ápolásáról.)

Aláöltözés

Mielőtt feladod a hálózsákot a gyermekedre, szükséges aláöltöztetni. Mindenkiben felmerül ilyenkor a kérdés: mit adjak alá? Van egy jó és egy rossz hírünk: a jó az, hogy tudunk általános aláöltözési tanácsokat adni, a rossz pedig az, hogy a lakásotok és a gyermeketek is egyéni adottságokkal rendelkezik, így Nektek kell kitapasztalni, hogy az általánosságban igaz tanácsok mennyire jönnek be Nektek, mit érdemes rajta változtatni. Ha melegebb a lakás, akkor érdemes kevesebb cuccot adni a gyermekre, mert csak zavarni fogja az alvásban, ha túl melege van. Ugyanez igaz fordítva is: ha hideg a lakás, de kevés az öltözék, akkor amiatt fog megébredni, mert fázik. Ami pedig a gyermek egyéni tulajdonságait illeti: vannak fázósabb és kevésbé fázós babák. Mire eljön a korszak, hogy tipegő hálózsákot használtok, addigra már Te is biztosan kitapasztaltad, hogy a gyermeked melyik kategóriába tartozik, és ennek megfelelően tudod igazítani az aláöltözést.

Nyáron

A nyári hálózsákok könnyű pamutanyagból készülnek. A legmelegebb nyári éjszakákon szinte nem is szükséges a hálózsákon kívül semmit ráadnod gyermekedre, valószínűleg nem fog fázni. 🙂

A járni még nem tudó babákra hosszú vagy rövid ujjú, vékony body-t és vékony zoknit vagy harisnyát javaslunk adni a nyári hálózsák alá. 

Javaslatunk a már tipegőknek: rövid ujjú pizsifelső, a fázósabb gyermekeknek hosszú ujjú body vagy pizsifelső, illetve vékony pizsinadrág. A harisnya vagy zokni viselése nyári hálózsák mellett nem feltétlenül szükséges, elég lehet, ha a kamáslit elalvás után ráhajtjuk a gyermek lábfejére. Persze ez is attól függ, hogy mennyire fázós babád, és milyen a szoba hőmérséklete. A fázós babáknál elkelhet egy vékony zokni.

Ha tavasszal és ősszel is a nyári hálózsákban alszik a pici, akkor jobban öltöztessük alá, figyelembe véve a mindenkori éjszakai szobahőmérsékletet. 

Télen

Mivel a téli hálózsákjaink is ujjatlanok, ezért a járni még nem tudó babáknak hosszú ujjú, lábfejes rugdalózót, a tipegő kisgyerekeknek pedig hosszú ujjú body+zokni/harisnya kombinációt vagy pizsifelső+zokni/harisnya kombinációt javaslunk a hálózsák alá. Fázósabb gyermekeknél vagy hűvösebb szobában elkelhet egy pizsinadrág is. 🙂

Hőérzet ellenőrzése

Azt is biztosan tudod már, hogy a kicsi hőérzetét a tarkójánál ellenőrizheted. Ha nem nyirkos meleg vagy pedig hideg a tarkója, akkor jól érzi magát, se nem fázik, se túl melege nincsen. Ez az ellenőrzés a kisebb tipegő hálózsákos totyogóknál ugyanígy működhet, a nagyobbak pedig már el is tudják mondani Neked, ha túl melegük van vagy éppen fáznak. 🙂

Amik megkönnyítik a feladást: cipzár és gombok

Ha az aláöltözés megtörtént, jöhet a hálózsák! 🙂 A Szofi hálózsákokat cipzárral láttuk el, így kényelmesen feladhatók. Elképzelhető, hogy a hálózsákot a cipzár lehúzása nélkül is fel tudod adni gyermekedre, mégis azt javasoljuk, hogy mindig használd inkább a cipzárt, az esetleges anyagszakadást elkerülendő. Felül a hálózsákok rögzítése gombokkal történik. A gombok könnyen és gyorsan begombolhatók, így szintén azt javasoljuk, hogy minden fel- és levételkor legyen a hálózsák kigombolt állapotban, ne akard ezt a könnyű és gyors műveletet megspórolni, az esetleges gombleszakadást megelőzendő.

A nagy „titok”: a kamásli

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy nem mi találtuk fel a spanyol viaszt, mert külföldön már régóta kaphatók a kamáslis hálózsákok, de nagyon megtetszett nekünk is, így megterveztük a saját modellt. 🙂 A Szofi hálózsákok „lelke” a kamásli, ez teszi őket különlegessé. Este, lefekvés előtt, amikor még a totyogód játszani szeretne, háromszor fogat mos, és még számtalan programot kitalál, csak hogy ne kelljen még aludni menni, akkor a kamáslit hagyjátok felhajtott állapotban, így nem fogja akadályozni őt a szabad mozgásban, szaladgálásban. 

Éjszakára  fel tudjátok hajtani a kamáslit, így biztos lehetsz benne, hogy alulról sem fázik meg gyermeked. Ha a lehajtott kamásli éber állapotban zavarja a gyermekedet, akkor várd meg, míg elalszik, és csak utána hajtsd rá a lábfejére a kamáslit. (Azért is írjuk le ezt, mert saját tapasztalat… Zsófi mindig visszahajtotta magának a kamáslit, amíg ébren volt, így rájöttünk, hogy nála csak az működik, ha csak akkor hajtjuk le, amikor már alszik. 🙂 )

Reggel, felkeléskor a kamáslit újra fel tudjátok hajtani, hogy ne zavarja a kicsit a közlekedésben. Fontos „szabály”, hogy ne járkáljon gyermeked lehajtott kamásliban, mert az nem rendeltetésszerű használat, és az ebből következő szakadásért, varrásgyengülésért nem tudunk felelősséget vállalni.

Sára és Dorka balerinás tipegő hálózsákban

Ugye, milyen egyszerű és praktikus dolog a kamásli? 🙂

Mosás és szárítás

A Szofi hálózsákok mosógépben moshatók, maximum 40 fokos mosást javaslunk. Mielőtt bedobod a mosógépbe a hálózsákot, fordítsd ki, így még tovább megőrizheted az állagát. Ha szeretnéd még jobban megóvni a mosástól a terméket, akkor használj mosózsákot. A nem megfelelő mosásból adódó anyagproblémákért nem tudunk felelősséget vállalni.

Szárítógépben való szárítást nem javaslunk. Ha mégis úgy döntesz, hogy szárítógépben akarod szárítani, akkor a lehető legalacsonyabb fokozatra állítsd a gépedet, ami kevésbé roncsolja az anyagot. Azt is vedd figyelembe, hogy a pamutanyag szárítógépben némileg összemehet. Az ebből adódó méretproblémákért nem tudunk felelősséget vállalni.


Van ugyan néhány fontos dolog, amit érdemes tehát betartani, ha Szofi hálózsákot használtok, de megéri ezekre odafigyelni, mert így hosszú távon kap a gyermeked egy kiváló hálótársat. 🙂 Reméljük, hogy sokáig örömötöket fogjátok lelni Szofi hálózsákotokban. 🙂