Barion Pixel

Jó babacipő: hitek és tévhitek, szakmai vélemények

Munkánk során találkozunk markáns véleményekkel és sok-sok bizonytalansággal a laikus szülők részéről a babacipőkkel kapcsolatban. Az alábbi cikkünkben szeretnénk néhány tévhitet eloszlatni, és segítséget nyújtani a sok-sok információ között való eligazodásban. Kitérünk arra, hogy milyen az egészséges láb és milyen problémák merülhetnek fel. Elemezzük, hogy milyen a jó babacipő, miket kell figyelembe venni az első babacipő kiválasztásakor, mikor kell kemény talpú és mikor érdemes puhatalpú cipőcskét viselni. A témát több oldalról is jól körüljártuk, és több szakértő segítségét is kikértük – az ő nevüket a cikk végén fel is tüntetjük. 

Egészséges és nem egészséges lábú gyermekek

Legelőször is fontos szétválasztani, hogy mikor beszélünk egészséges és nem egészséges lábról. A legtöbb kisbaba egészséges lábbal jön világra, és később is egészségesen fejlődnek tovább a kis lábacskái. Azonban a rosszul megválasztott cipőkkel, nem odafigyeléssel árthatunk gyermekeinknek, és elronthatjuk azt, amit a természet egészségesen teremtett meg. 

Az ortopédiai szűrés jelentősége

A kisbabákat kötelező pár hetes korukban ortopédiai szűrésre vinni, ahol a csípőszűrés mellett az ortopéd szakemberek megvizsgálják a kicsik lábait is, és szükség esetén tornagyakorlatokat vagy további vizsgálatokat írnak elő. A mi Zsófink kis lábfejei például befelé álltak a méhben felvett póz miatt, és eleinte napi szinten tornásztatni kellett őket a helyes tartás elérése érdekében. Három hónap múlva a kontrollon már nyoma sem volt a problémának, ma pedig már ügyesen, probléma nélkül fut-szalad. 🙂

Természetesen ez a rossz magzati tartás teljesen más, mint a járás kialakulása. Sok anyuka megijed, amikor gyermeke csetlik-botlik, mikor járni tanul, és akár még a lábait is össze-vissza tartja. Ilyenkor még nem beszélünk lábtartási rendellenességről, sőt még ha ilyet is fedez fel egy szakorvos, akkor sem javasolt annak egy bizonyos kor előtti korrigálása. 

Egészséges lábú babáról akkor beszélhetünk, ha:

 • járáskezdéskor már van lábboltozata
 • a sarka nem dől túlságosan befelé
 • normális az izomtónusa

Lábboltozat, befelé dőlő sarok és izomtónus problémák

Ha gyanakszunk arra, hogy a mi gyermekünknél a fentiek közül bármelyik is fennáll, akkor ne legyünk restek felkeresni egy szakorvost, aki megállapítja, hogy gyanúnknak van-e valami alapja. Ha bebizonyosodik, hogy gyanúnk nem volt alaptalan, akkor a szakember a megfelelő időben a megfelelő korrekciót fogja ajánlani. Dr. Szabó Miklós Károly, a Heim Pál Gyermekkórház gyermekortopédusa hangsúlyozza: az első két életévben ezen problémák korrekciója hibás megközelítés. Ő személy szerint fél éves és két éves kor között soha nem ír fel gyógycipőt. Véleménye szerint ebben a korai időszakban például a szupináló (döntött) sarok is teljesen felesleges. A szülők sokszor indokolatlanul választanak szupináló cipőt gyermeküknek. Nagyon fontos megjegyezni, hogy eleinte, amikor a kisgyerekek megtanulnak járni, sarkuk enyhén befelé dől, ami teljesen normális jelenség, és nem igényel semmiféle beavatkozást. Beavatkozásra tehát csak akkor van szükség, ha ez a befelé dőlés kóros, és akkor is csak két éves kor után érdemes korrigálni, de mindenképpen a szakember útmutatását szükséges követni.

Tévhitek és a valóság

Tévhit: a lábbal kapcsolatos problémák azonnal orvosolandók

Valóság: egy bizonyos kor előtt nem javasolt a korrekció

Tévhit: minden babának szükséges a szupinált cipő

Valóság: két éves kor előtt nem indokolt a szupináló cipő, és utána sem szükséges mindenkinek

Tévhit: ha nincs lábboltozata a babának, akkor lúdtalpas

Valóság: a babknak kezdetben nincs lábboltozata, de ez normális

Lábboltozat

A lábboltozat kezdetben egy normális csecsemő esetében hiányzik, csak fokozatosan alakul ki, nem kell tehát megijednünk ennél a jelenségnél sem, attól tartva, hogy gyermekünk lúdtalpas. Ilyenkor szokták szülők azt a hibát elkövetni, hogy különböző talpbetétes cipőt választanak a gyermeknek, ami felesleges, sőt káros is, egyáltalán nem segíti a megfelelő boltozat kialakulását, sőt inkább az izmok megfelelő mozgása, fejlődése ellen hat.

Izomtónus

Az egészséges láb harmadik ismérve a jó izomtónus. Vannak olyan babák, akik túl laza vagy túl kötött izomzattal születnek. Ha túl laza a kicsi izomzata, akkor az idő nagyobb részében inkább a kemény talpú, a sarkat megfelelően tartó babacipő használata javasolt. Az izomtónus problémával rendelkező babák esetében kiemelten fontos a korábbi írásainkban már hasznosként emlegetett lábtorna, valamint szakember – konduktor vagy gyógytornász – által nyújtott mozgásfejlesztés is. 

Ortopédiai kontroll

Összefoglalóan mindenképpen azt javasoljuk, hogy ortopéd szakember nézze meg a gyermekünket a járáskezdés időszakában, hogy megállapítsa, a gyermekünk lába teljesen egészségesen fejlődik-e, és javaslatot tegyen a megfelelő cipő kiválasztására. Érdemes gyermekünket három éves koráig évente visszavinni kontrollra, hiszen ezekben az első években alapozzuk meg gyermekünk lábának egészségét egy életre.  

Milyen az „egészséges, jó babacipő”? Hogyan válasszuk ki az első babacipőt?

Babacipő alatt a köznyelvben elsősorban a kemény talpú, hagyományos cipőket értjük, amit az egészséges lábfejlődésű gyermekek esetében akkor érdemes beszerezni, amikor a gyermekünk már legalább egy hónapja stabilan jár, addig elegendő a puhatalpú babacipő. Ha a babánk esetében a fent részletezett problémák közül bármelyik is fennáll, akkor már hamarabb is, a felállás, kapaszkodva járás idején is célszerű kérges, kemény talpú babacipőt adni a lábára, legalábbis a nap legnagyobb részében. Ahogy dr. Szabó Edit ortopéd főorvos magyarázza az arányokat egy laza ízületű baba esetén: délelőtt és délután célszerű a kemény talpú cipőt hordani, míg az esti órákban, napi 2-3-4 órára adhatunk puhatalpút a lábára.

Szempontok a jó babacipő kiválasztásához

Van néhány szempont, amit a kemény talpú babacipő választásakor fontos figyelembe venni:

A jó babacipő vagy egészséges babacipő – egészséges lábú babákról beszélve – az alábbi ismérvekkel mindenképpen rendelkezik:

 • megfelelően tartja a sarkat, ennek érdekében erős kéregrésszel rendelkezik
 • hajlékony, rugalmas a talpa, semmi esetre sem merev
 • kellően széles az orr-része, hogy a lábujjak megfelelően tudjanak benne mozogni

Ezeken kívül ideális esetben a babacipő bőrből van, hogy ne izzadjon benne a baba lába. Ha pedig szandált választunk gyermekünknek, akkor arra figyeljünk, hogy hátul, a saroknál ne legyen nyitott, illetve hogy elöl lehetőleg több, állítható pántja is legyen, mert így jobban tartja a lábat.

Hogyan ellenőrizzük a babacipőt vásárláskor?

A sarok esetében nem az a fontos, hogy magas legyen, hanem az, hogy két oldalról jól támassza meg a sarkat. Ez csak erős kéregrész segítségével lehetséges. Amikor babacipőt vásárolunk, akkor ellenőrizzük megfogva, kívülről megkopogtatva, hogy kellően kemény-e a kéreg. Szintén ellenőrizzük a talp hajlíthatóságát. Próbáljuk meghajlítani a talpat, ami – remélhetőleg – sem túl nehezen, sem túl könnyen nem megy majd. Az orr-résznél pedig az a jó, hogy ha felülről ránézünk, akkor egy szép, nagy félkörívet ír le. Kívül-belül nézzük meg, tapogassuk meg a cipőcskét, bizonyosodjunk meg róla, hogy kényelmes lesz gyermekünknek. A méret kiválasztásáról és a megfelelő cipőméret fontosságát már korábbi cikkeinkben hangsúlyoztuk.

A puhatalpú babacipő is jó babacipő?

A puhatalpú cipő nem helyettesíti, hanem kiegészíti a kemény talpú cipőket. A legtöbb fajta puhatalpú cipő benti viseletre alkalmas, míg kint kemény talpú cipőt viselnek gyermekeink. Legalábbis ez a klasszikus alaphelyzet, amitől lehet eltérés – ez persze annak a függvénye, hogy miként fejlődik csemeténk lába. 

Védjük a láb csontocskáit, porcait

Amíg az egészséges lábú baba nem tanul meg önállóan járni, addig inkább csak puhatalpú cipőt javaslunk a lábára adni (ekkor még úgyis csak a lakásban közlekedik a saját lábán). Ezen a ponton szeretnénk beszélni a mezítláb járásról is. Sok helyen hallhatjuk, hogy a mezítláb járás milyen jó a babáknak. Igen ám, de nem mindegy, hogy milyen felületen. Ahogy dr. Felkai Mária, a Szent Margit Kórház fejlődésneurológusa mondja, ha túl kemény felületen, például járólapon vagy parkettán jár a baba sokat mezítláb, az nem tesz jót a lábban található apró csontocskáknak, porcoknak, amelyek a padlóval való érintkezés során túl nagy nyomásnak vannak kitéve. Ezért a főorvos asszony is bentre inkább a puhatalpú cipőket javasolja a mezítlábazással szemben. Abban talán minden szakértő egyetért, hogy a mezítlábazás nagyon jó dolog, de azt már kevesebben teszik hozzá, hogy elsősorban kint, a puha fűben vagy homokon való mezítlábazás az igazán egészséges az apró lábacskák számára. Ha van lehetőségünk arra, hogy gyermekünk sokat legyen a fűben mezítláb, akkor igyekezzünk ezt minél jobban kihasználni, természetesen csak akkor, ha az időjárás is megengedi, és nem kockáztatjuk vele, hogy a pici megfázik. 

Ha gyermekünk esetében  – az ortopéd orvossal történt konzultáció alapján – a fentebb részletezett problémák valamelyike fennáll, akkor már a felálláskor adjunk rá a sarkat, bokát jól tartó, kérges, kemény talpú cipőt napközben. Esténként pár órára pihentethetjük a lábukat, ekkor kiváló megoldás számukra is a puhatalpú babacipő. 

Milyen előnyei vannak még a puhatalpú babacipőknek?

A puhatalpú babacipők egyéb előnyeiről már számos cikkünkben írtunk. Ha még nem olvastad ezeket, akkor ajánljuk figyelmedbe elsősorban az egészséges babacipőről, a biztonságos babacipőről és a kényelmes babacipőről szóló írásainkat.

Milyen a jó puhatalpú babacipő?

Amikor puhatalpú babacipőt választunk, akkor elsősorban az alábbiakra figyeljünk:

 • legyen három rétegű a talpa, ami kellő védelmet nyújt az apró lábaknak
 • a külső talprész hasított bőrből (szőrös legyen a bőr, ne sima) legyen, hogy ne csússzon
 • legyen gumipántja vagy tépőzáras pántja, ami segíti a feladást, mégis biztosan a lábon tartja a cipőcskét
 • lehetőleg jó minőségű bőrből legyen, ami kényelmes és megakadályozza a láb izzadását

Összefoglalva

A mi javaslatunk a szakértőkkel történt konzultációk alapján

Egészséges lábfejlődésű gyermekeknél:

 • Amikor a baba még csak feláll, kapaszkodva jár: puhatalpú babacipő
 • Amikor a baba már legalább 1 hónapja stabilan jár: fele időben kemény talpú babacipő, fele időben puhatalpú babacipő

Izomtónus, boltozat vagy erőteljes sarokbedőlés problémájával fejlődő gyermekeknél:

 • Onnantól, hogy a baba feláll: az idő nagy részében kemény talpú babacipő, napi 2-4 órában puhatalpú babacipő

Szakértőink

Köszönjük mindenkinek, aki szakmai véleményével segítette a munkánkat:

dr. Szabó Miklós Károly, gyermekortopéd szakorvos, Heim Pál Gyermekkórház, Budapest

dr. Szabó Edit, ortopéd szakorvos, Madentko Klinika, Szombathely

dr. Felkai Mária, fejlődésneurológus, Szent Margit Kórház, Budapest

Mayor Nóra, gyógytornász, Balatonfüred