Barion Pixel

Első babacipő – kocsicipő, puhatalpú, kemény talpú…

Ha kisbabát vársz vagy újdonsült Anyuka vagy, akkor biztosan Benned is felmerült már a kérdés: milyen első babacipő kell a babának? Ebben szeretnénk most Neked segíteni, és röviden bemutatni a kocsicipőket, a kúszó-mászó cipőt, a puhatalpú babacipőt és a kemény talpú babacipőt.

Mi az a kocsicipő?

Az első cipőcskét, amit kocsicipőnek is nevezünk – mivel a babakocsiban is ezt adjuk a baba lábára – már akkor is beszerezheted, amikor megszületett a babád. A kocsicipőknek elsődleges funkciója, hogy melegen tartsa az apró lábikókat. Ezen kívül persze esztétikai szempontból sem utolsó, ha a babád lábát egy gyönyörű kocsicipő díszíti. 🙂

A kocsicipő lehet egy textilcipőcske vagy bőrcipő is, ki milyet szeretne. Azt, hogy mennyire legyen vékony vagy vastag, illetve hogy bélelt legyen-e, az évszak is meghatározza. 

A Szofi cipő kocsicipőként is használható, mivel már újszülött méretben is elérhető. A hideg időben bundás talpbetét is kérhetsz hozzá, hogy a lehető legjobban védje a lábikókat, illetve télen a pihe-puha bélésű Szofi csizmák is kiválóan melegíti a babalábakat.

Kúszó-mászó cipő

A kúszás-mászás során a kisbaba bejárja az egész lakást, sokszor a hideg padlón közlekedik. Ekkor nemcsak a hideg padló jelentette veszélyektől kell védeni őt, hiszen ebben a tevékenységben a körmök is könnyen sérülhetnek. A legtöbb cipőcske nehezen állja a sarat, ha a babák kúsznak-másznak benne, mert nagyon nagy kopásnak van kitéve.

Ezért fejlesztettük ki a Szofi kúszó-mászó cipőcskét, aminek a felsőrésze egy speciális textilanyagból készül, aminek nagy a kopásállósága.

MEGNÉZEM A KÚSZÓ-MÁSZÓ CIPŐKET >>

Puhatalpú babacipő

Amikor a baba először feláll, akkor jön el a puhatalpú babacipő ideje. Onnantól kezdve, hogy a baba először feláll, majd kapaszkodva elkezd lépegetni, annak is megvan az esélye, hogy elcsúszik. A csúszásgátló zokni nem a legjobb megoldás erre a problémára, mert sokszor még abban is elcsúszik a baba, ráadásul a zoknikat előszeretettel kapkodják le a babák a lábukról. Emellett azért is javasolt több rétegű, bőrből készült talppal rendelkező puhatalpú babacipőt választani, mert így csökkenthetjük a láb apró csontocskáira jutó terhelést, amit a kemény padló okoz számukra. 

Amikor puhatalpú cipőt választasz, akkor ne csak arra figyelj, hogy több rétegű legyen a talpa, hanem azt is tartsd szem előtt, hogy legyen jó rögzítése – gumipánt vagy tépőzár, esetleg mindkettő -, hogy ne essen le a baba lábáról. 

A Szofi Babacipő igazi szakértője a puhatalpú babacipőknek. Minden cipőcskénk három rétegű talppal készül, ami kívül-belül bőr, a kettő között pedig puha szivacs található. Széles kínálatunkban megtalálhatók az előre összeállított szín- és mintakombinációk, de Te Magad is megtervezheted gyermeked első puhatalpú babacipőjét. Ha nyár van, választhatsz neki szandit, ha tél, akkor béléssel is kérheted a cipőt vagy válogathatsz a Szofi csizmák között.

MEGNÉZEM A PUHATALPÚ CIPŐKET >>

Kemény talpú babacipő

A baba első, hagyományos értelemben vett cipője a kemény talpú cipő lesz. Erre akkor lesz szükség, amikor már nagyjából egy hónapja stabilan jár önállóan. Innentől kezdve, ha kimozdultok otthonról, akkor ezt fogja viselni, míg otthonra megmaradhat a puhatalpú cipő benti cipőnek. Csak akkor érdemes bentre is kemény talpút cipőt ráadnod, ha ezt valamilyen ortopédiai probléma indokolja. Ezekről részletesen írtunk egy korábbi bejegyzésünkben. Szintén ebben a bejegyzésben azt is részleteztük, hogy melyek a jó babacipő ismérvei, amiket fontos figyelembe venned, amikor kiválasztod gyermekednek a kemény talpú babacipőjét.

MEGNÉZEM AZ UTCAI CIPŐKET >>

Válassz az évszaknak megfelelően!

Azt is fontos mindig szem előtt tartanod, hogy milyen az aktuális időjárás. Ha nyár van, jó meleg az idő, akkor inkább kislány vagy kisfiú szandált válassz, késő ősztől kora tavaszig, amikor a leghidegebb az idő, akkor érdemes bélelt cipőcskét vagy csizmát választani.

Amik még felmerülhetnek Benned

Mekkora cipő kell a babámnak? Hogyan mérjem le pontosan a lábát?

Fontos, hogy a cipő pont jó legyen a lábára?

Mi van akkor, ha magas a babám lábfeje?

Érdemes-e ortopéd orvossal megnézetni a babám lábát? Mi az ortopéd orvosok véleménye a babacipőkről?