Barion Pixel

Lábfej formája: mi a jelentősége a cipőválasztásnál?

Lábfej formája vagy talphossz? Melyik alapján válasszunk cipőt gyermekeinknek?

A válasz nagyon egyszerű: mindkettő alapján. Nem elég pontosan lemérni gyermekünk talpának a hosszát, a lábfej formája is fontos szempont kell, hogy legyen a cipőválasztásnál.

A gyermekek lábfeje más, mint a felnőtteké

Arról már írtunk egy korábbi posztunkban, hogy a gyermekek lábfejében nem csontok vannak, hanem a füléhez és az orréhoz hasonló porcok, amik több év alatt szilárdulnak csontokká. Azonban nem ez az egyetlen fontos különbség a gyermekek és a felnőttek lábai között.

A gyermekek lábfejének formája eltér a felnőttekétől, lábacskájuk arányaiban szélesebb annak hosszához képest, mint a felnőtteké. Ennek oka, hogy a babáknál még nem fejlődött ki a lábboltozat. Sok anyuka ijed meg, hogy lúdtalpas a kisgyermeke, de ez a lapos lábfej kezdetben teljesen normális. A boltozat csak a járással kezd fokozatosan kialakulni. A gyermekláb formája az évek során, ahogy fejlődik, egyre inkább hasonlóvá válik a felnőttek lábformájához. 

Lábfej szélesség számozás?

A baba lábfej formája más, mint a felnőtteké

A lábfej formája tekintetében bizony le vagyunk maradva más országokhoz képest, ahol a méretszámozás a lábfej szélességére is kiterjed. Szűk, normál, széles és extra széles cipőket is lehet vásárolni a gyermekeknek. Hiszen – mint mindenben – ebben is jelentős eltérések lehetnek gyermekeink között. A Szofi cipőknél nincs szükség külön szélesség megjelölésére, hiszen rugalmasságuknál és szélesített orr-rész kialakításuknál fogva tökéletesen illeszkednek egy keskenyebb és egy széles lábfejre egyaránt. Magas lábfej esetére pedig lehetőség van egy kicsit lazább gumipánttal kérni a cipőt. Fontos, hogy ekkor is jól illeszkedjen a gyermek lábára a cipő, hogy biztosítsa a kellő stabilitást.

Magas lábfej és a Szofi cipő

A babáknak sokszor nemcsak széles, de magas is a lábfejük, így gondot tud okozni a szülőknek a cipővásárlás. Cipőink nem sorozatgyártásban, hanem egyedi igények alapján, egyedileg készülnek, így ha Szofi cipőt választasz magas lábfejű gyermekednek, akkor kérheted lazább gumipánttal a cipőt, hogy biztosan rámenjen a lábára. Extrém magas lábfej esetén – egyedi méretvétel után – speciális cipőt készítünk; ilyen esetben lépj velünk kapcsolatba.

A cipőt mindig állva próbálják fel gyermekeink

Ha nem puhatalpú babacipőt vásárolsz gyermekeidnek, akkor a nagyobbacskáknál már meg tudod tenni, hogy amikor cipőt vesztek nekik, akkor a boltban, állva próbálják fel azt, és járkáljanak benne egy kicsit. Amikor állunk, a teljes testsúlyunk ránehezedik a lábakra, és a talpak jobban szétterülnek. Lehet, hogy ülve egy cipő kényelmesnek tűnik, de hogy tényleg az-e, az csak járás közben derül ki.

Mindenképpen olyan cipőt válasszunk gyermekeinknek, melynek orr-része megfelel a gyermekeink adottságainak, és a lábujjaknak is kellő mozgásteret biztosít. Ha benyomorítjuk egy szűk cipőbe a lábujjaikat, akkor azok nem tudnak megfelelően fejlődni.

A láb lemérésével kapcsolatban további tippeket ITT olvashatsz.